Avans werkt samen: SPRONG-financiering voor praktijkgerichte onderzoeksgroepen
Avans Hogeschool heeft samen met 3 andere hogescholen financiering ontvangen om 2 nieuwe krachtige onderzoeksgroepen te bouwen, rondom de thema’s Ondermijning – Criminele geldstromen en Brede Welvaart. De onderzoeksgroepen krijgen elk 1 miljoen euro subsidie van Regieorgaan SIA om vanuit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek oplossingen te formuleren voor maatschappelijke en economische uitdagingen.
De samenleving staat voor grote maatschappelijke en economische uitdagingen. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om antwoorden te vinden op deze vraagstukken. Om vaart te maken met oplossingen, ontwikkelde het kabinet het Missiegedreven Innovatiebeleid. Met deze SPRONG-subsidies – SPRONG staat voor Stimuleren van PRaktijkgerichte ONderzoeksGroepen – stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen.
Tegengaan criminele geldstromen
Centre of Expertise (CoE) Veiligheid & Veerkracht van Avans bundelt in de SPRONG-groep Ondermijning – Criminele Geldstromen de krachten met Hogeschool Saxion. Als penvoerder werkt Avans samen met Saxion aan het tegengaan van criminele geldstromen en het versterken van de legale economie. De groep wil uitgroeien tot hét landelijk kennis- en expertiseknooppunt op het gebied van ondermijning en gelieerde criminele geldstromen.
Volgens directeur Nienke Fabries van CoE Veiligheid & Veerkracht is de SPRONG-financiering keihard nodig: “Criminelen met geld beschadigen onze samenleving en ondermijnen ons vertrouwen in de rechtstaat. Voor professionals zoals accountants, projectontwikkelaars en ambtenaren is het lastig om crimineel geld te signaleren. Wij willen een infrastructuur bouwen om die kennis te bundelen, te versterken en goed door te geven. Met deze financiering kunnen we – samen met Saxion, de Politieacademie en onze werkveldpartners – de expertise ontwikkelen en samenbrengen om crimineel geld tegen te gaan. Zo werken we aan een veilige, veerkrachtige samenleving.”
Kennisplatform voor mkb-familiebedrijven
In de SPRONG-groep Familiebedrijven voor Brede Welvaart werkt Avans’ CoE Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap samen met Hogeschool Rotterdam en penvoerder Windesheim. Hun onderzoek richt zich op het opzetten en doorontwikkelen van een kennisplatform op het gebied van mkb-familiebedrijven in relatie tot het creëren van brede welvaart. Want hoewel er voor dat laatste veel aandacht is, blijft de rol van familiebedrijven hierin onderbelicht.
Ook directeur Arna Arnautovic van CoE Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap is blij met het nieuws. Ze benadrukt het belang van familiebedrijven: “Familiebedrijven zijn cruciaal voor brede welvaart: ze richten zich op de lange termijn, zijn sterk regionaal verbonden en dragen actief bij aan sociale cohesie, duurzaamheid en innovaties.”
SPRONG
In totaal krijgen 8 SPRONG-groepen in heel Nederland deze subsidie. De onderzoeksgroepen krijgen dit bedrag om in 8 jaar tijd uit te groeien tot krachtige SPRONG-groepen. Als na 4 jaar blijkt dat de groep volgens SIA ‘goed op weg is een krachtige onderzoeksgroep te worden’ volgt nog eens 1 miljoen. Als onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert Regieorgaan SIA in praktijkgericht onderzoek.