We weten dat het anders moet. De huidige economie is een kassucces en tegelijkertijd een enkele reis naar de vernietiging van onze planeet. We zoeken naar wegen die leiden naar welzijn voor iedereen en naar manieren om de aarde te behouden voor komende generaties. Hoe kunnen we beginnen aan deze reis en gaandeweg Utopia ontdekken?
In haar lecture performance exploreert Godelieve Spaas hoe een duurzame en sociale economie eruit kan zien. Daarvoor ging zij op zoek naar voorbeelden van daadwerkelijk anders ondernemen. Ze ontmoette mensen in grote bedrijven die binnen de strakke en schijnbaar onbeweeglijke muren van de huidige economie toch manieren vinden om het anders te doen. Ze ging op pad met startende ondernemers die willen bewijzen dat een andere economie mogelijk is en concrete stappen zetten om Utopia dichterbij te brengen. Ze luisterde naar ondenkbare visies en vrijmoedige ideeën van kunstenaars en omarmde oude tradities en beproefde praktijken van andere economieën.
Theatrale vertelling
Met deze theatrale vertelling maakt Godelieve de ideeën, concepten en praktijkvoorbeelden uit haar jarenlange onderzoek naar een nieuwe economie tastbaar en invoelbaar. Ze doet suggesties voor nieuwe uitgangspunten en gebruikt daarbij de beeldencompositie van Folkert de Jong Seht der Mensch: the Shooting Lesson als de leidraad om steeds een ander dilemma te belichten.
Economie van Care Takers
In 3 monologen onderzoekt ze mogelijke nieuwe spelregels, spelers en speelvelden. Ze zoomt in op de dromen, tegenvallers, inzichten en successen van een Chief Sustainability Officer, een jonge ondernemer en een grootouder. Via hun ervaringen toont ze de kwetsbaarheid, pijn en trots, creativiteit, onvermogen, daadkracht, visies en het niet weten dat de weg naar Utopia kenschetst. Tegelijkertijd ontvouwen zich uit de verhalen soms aarzelend, dan weer vanzelfsprekend pijlers voor een economie van Care Takers.
Lectorale rede terugluisteren
Benieuwd naar haar lecture performance? Luister de geluidsopname.