Cursus Factchecking & Framing

Framing & factchecking

Nepnieuws kan de reputatie van jouw organisatie schaden. In de cursus Framing & factchecking leer je hoe je bepaalt of iets echt is of niet en hoe je overtuigend communiceert namens je organisatie.

Wapenen tegen negatief nieuws

Deze tijd kenmerkt zich door snelle technologische ontwikkelingen en de grote invloed van social media. Organisaties moeten steeds meer moeite doen om goed in beeld te komen en te blijven. Leer in de cursus Framing & factchecking negatief nieuws en nepberichten op te sporen en help je organisatie zich daartegen te wapenen. Je leert hoe je verschillende berichten kritisch beoordeelt en hoe je andere berichten tegenover negatieve en nepberichten kunt plaatsen.

Medialeidraad

Op basis van analyses van feiten en fictie in media én van 'frames' in berichten van/over je organisatie ontwikkel je tijdens de cursus een medialeidraad voor je organisatie. Daarin staat hoe de organisatie het beste met klassieke en socialemediaberichten om kan gaan. Welke media zijn relevant en hoe wordt daarmee een relatie gelegd en onderhouden? Wie in de organisatie is verantwoordelijk voor welke media en welke berichten?

Toekomstperspectief

De cursus Framing & factchecking is relevant en interessant voor iedereen die te maken heeft met stakeholders als klanten, cliënten, medewerkers en bezoekers. En de informatie over producten en diensten van de organisatie moet afstemmen op wat er leeft bij de stakeholders. Denk aan woordvoerders, communicatieprofessionals, voorlichters, marketeers, verkoop-/retailprofessionals en HRM-professionals.

Specificaties cursus

Cursusspecificaties  
Duur In de cursus werk je zelfstandig aan de opdracht, aan de hand van online lesmateriaal. Hierbij kun je online vragen stellen en sparren met collega’s (cursisten/studenten/docenten) via het discussieplatform op Brightspace en Teams. Er zijn 3 à 4 offline bijeenkomsten om kennis te delen en je medialeidraadplan te bespreken.
Locatie & lesdag

Kies jouw leslocatie: 

Locatie Den Bosch
Onderwijsboulevard 215
Dinsdag van 18:30 tot 21:30 uur

Locatie Breda
Hogeschoollaan 1
Woensdag van 18:30 tot 21:30 uur

Studiebelasting 20 uur zelfstudie per week, naast bijeenkomsten
Certificaat Na succesvolle afronding ontvang je een certificaat van deelname. Wil je de volledige opleiding volgen, dan kun je met jouw certificaat mogelijk vrijstellingen krijgen.
Kosten cursus € 1.815
Kosten studiematerialen We werken met veel gratis online materiaal en een boek (ca. €30)
Start Week van 27 januari 2025*
Aanmelden tot 17 december 2024*

*Onder voorbehoud

Toelatingseisen

Wij adviseren een havo- of mbo niveau 4-diploma en een relevante werkplek om de studieopdrachten uit te voeren. Als je vragen hebt of je aanmeldt, krijg je een adviesgesprek met de studieadviseur. Zo weet je zeker dat de cursus goed aansluit.

Aanvullende info

Deze cursus is onderdeel van de Associate degree (niveau: NLQF 5) deeltijdopleiding Communicatie. Je volgt deze samen met studenten van deze tweejarige Ad-opleiding. We noemen het hier een cursus, binnen de opleiding hebben we het over een module.

Cursusvoorwaarden

Je hebt als cursist verschillende rechten en plichten. Lees meer over de cursusvoorwaarden.