Dit onderzoek naar de eigenschappen en het productieproces van schimmeldraden geeft inzicht in de mogelijke toepassingen.

Mycelium is het netwerk van dunne draden, ook wel hyfen of schimmeldraden genoemd, waar paddenstoelen en schimmels uit zijn opgebouwd. Door te onderzoeken welke eigenschappen mycelium heeft en wat de invloed van groeicondities en verwerking is, worden mogelijke toepassingen in kaart gebracht.

Eigenschappen van mycelium

Paddenstoelen en schimmels zijn opgebouwd uit een verweven netwerk van hyfen of schimmeldraden. Dat netwerk heet mycelium. Deze microscopische draden nemen voedingsstoffen op uit de omgeving en kunnen samensmelten tot een vast materiaal. Mycelium wordt gebruikt voor het maken van composieten. Die bestaan bijvoorbeeld uit een natuurlijke versterker of vuller (substraat) zoals hennepvezels, gecombineerd met mycelium van een schimmel. Het mycelium gedraagt zich als een driedimensionale matrix die zich bindt aan een natuurlijk substraat tot een lichtgewicht materiaal, vergelijkbaar met geëxpandeerd polystyreen. Op mycelium gebaseerde materialen zijn volledig biobased en belasten het milieu niet omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. 

Mogelijkheden met mycelium

Op dit moment is het al mogelijk om met mycelium composieten te maken uit verschillende paddenstoelen en substraten. Over materiaaleigenschappen en groeicondities is echter nog te weinig bekend. Net als over de invloed op de productie van substraatsoorten en materiaalverwerking. Het materiaal is bovendien mogelijk geschikt voor innovatieve (bouw)toepassingen, omdat het licht is en ingesloten lucht bevat en ook sterk kan zijn. In dit project zijn de mogelijkheden en eigenschappen voor de composieten onderzocht. En ook de constructieve, isolerende of geluiddempende eigenschappen voor bouwtoepassingen. Dat gebeurde in samenwerking met Verbruggen Paddestoelen BV, CNC exotic mushrooms en Linex Pro-grass. 

De focus lag op het verbeteren van de mycelium composieten en op het testen van de materiaaleigenschappen sterkte, isolerend vermogen en vochtweerstand. En daarnaast op het beter beheersbaar maken van het 'productieproces'. Om een beter beeld te geven van de materiaaleigenschappen en mogelijke toepassingen zijn verschillende prototypen gecreëerd.