In het kader van de doorgaande leerlijn mbo-hbo en de Nationale Onderwijsagenda ‘Leven Lang Leren’ werken onderwijsinstellingen en ondernemersorganisaties samen aan het ontwikkelen van de Associate degree Mechatronica.
De aanleiding voor de ontwikkeling van deze Associate degree (Ad) is de vraag vanuit innovatieve bedrijven om hun werknemers te scholen in Mechatronica. Met ondersteuning van de Stichting A+O Metalelektro is het streven van de deelnemende partijen om in studiejaar 2017-2018 te starten met deze opleiding.
Arbeidsmarkt en ontwikkeling
A+O staat voor Arbeidsmarkt en Ontwikkeling. Het is een fonds dat onder de FME valt, een van de deelnemende organisaties van dit project. FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. En staat voor het bevorderen van een betere en duurzame samenwerking en afstemming tussen onderwijsmogelijkheden en bedrijven in de sector. Het gaat dus om het verkleinen van de mismatch tussen vraag en aanbod van werknemers.
Samenwerking
Bij verschillende onderdelen van het project zijn diverse partijen betrokken:
• Ontwikkeling curriculum: Fontys Hogescholen Venlo, Avans Hogeschool Breda, ROC Tilburg en Summa College Eindhoven.
• Afstemming vraag en aanbod: FME en KMU Zuid Nederland, Avans+ en bedrijven in Zuid-Nederland.
• Werving, selectie, intake en uitvoering: Avans+ en de Academie voor Deeltijd van Avans Hogeschool.
Landelijk Overleg Mechatronica HBO
Na de gezamenlijke aanvraag en toekenning van de accreditatie voor de Associate degree Mechatronica is het Landelijk Overleg Mechatronica HBO (LOM) ingesteld. De deelnemende hbo-instituten zijn: Saxion Hogeschool Enschede, Haagse Hogeschool Delft, Fontys Hogescholen Eindhoven en Venlo en Avans Hogeschool Breda.
Activiteiten
Het doel van het LOM is om activiteiten te ontwikkelen waarbij de deelnemers zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de Ad-opleiding Mechatronica. En om deze activiteiten landelijk af te stemmen, uit te voeren en te innoveren. Het gaat bijvoorbeeld om de organisatie van landelijke docentendagen met workshops en beursbezoek. Het bijwonen van afstudeerpresentaties en de gelegenheid tot deelname aan een studiereis. Overleg over synchronisatie van de opleidingen, examinering en accreditatie. Het gezamenlijk ontwikkelen en uitwisselen van lesmateriaal en gezamenlijke presentatie op beurzen als Precisiebeurs, Vision & Robotics en World of Technology & Science.
Ook is het LOM samen met brancheorganisatie FEDA initiatiefnemer van de Young Professional Award.
Bij de activiteiten zijn verschillende partijen betrokken
• Docentdagen en beursbezoek: alle docenten en teamleiders van de deelnemende hbo-instituten.
• Presentatie tijdens beurzen: de deelnemende hbo-instituten en de lectoraten van Hogeschool Utrecht en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
• Bijwonen afstudeerpresentaties: docenten van de hbo-instituten.
• Studiereis: docenten en teamleiders van de hbo- instituten en vertegenwoordigers van bedrijven.
• Young Professional Award: branchevereniging FEDA, de hbo-instituten en Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool Den Bosch.