Studenten gaan samen met ondernemers aan de slag om de innovatiekracht van kleine en middelgrote bedrijven te vergroten.

Nooit over nagedacht hoeveel medische apparatuur er in een ambulance zit. En hoeveel stroom al die apparaten nodig hebben. Het zou toch handig zijn om met zonne-energie op het dak van de ambulance eigen energie op te wekken. Het is een van de projecten in het 2-jarig onderzoek Kristallijne zonnecellen in composiet.

Zonne-energie

Communicatieapparatuur die Defensie in het veld kan opladen met zonne-energie. Grote schepen en luxe jachten die hun eigen energie opwekken via flexibele modules op het dek. Het is slechts een greep uit de projecten waar het onderzoek Kristallijne zonnecellen in composiet zich mee bezighoudt. Voor een groot aantal bedrijven en organisaties gaan we in dit project op zoek naar praktische toepassingen van zonne-energie.

Nieuwe toepassingen

Zonnecellen met een zo hoog mogelijk rendement, die tegelijkertijd flexibel zijn in vorm en toepassing: dat is de uitdaging waar dit onderzoek zich op richt. Kristallijne zonnecellen zijn bekend van de blauwe zonnepanelen die je op daken ziet. Die leveren de meeste energie op en zijn van nature keihard. Wanneer je ze buigt breken ze. Maar niet als je de cellen bedekt met een laagje composiet, een kunststof. Dan ontstaat er een flexibele mat die je in verschillende vormen kunt buigen. Hét begin van een oneindige reeks nieuwe toepassingen van zonne-energie.

Samenwerken

In het project Kristallijne zonnecellen in composiet sluiten onderwijs en onderzoek naadloos op elkaar aan. Studenten gaan met ondernemers aan de slag om samen de innovatiekracht van kleine en middelgrote bedrijven en organisaties te vergroten. Zo ontstaat er een mooie kruisbestuiving tussen de hogescholen en het werkveld. NHL Stenden Hogeschool is penvoerder in dit project. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA ondersteunt dit project met een RAAK subsidie. Het project heeft een verlenging gekregen.