In dit project willen we onderzoeken hoe het hoger onderwijs inclusiever kan worden ingericht door middel van blended onderwijs. Dit project vindt plaats in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Inclusief Blended Hoger Onderwijs Digitale Didactiek

We willen inzicht creëren in hoe de elementen van blended onderwijs kunnen worden ingezet om ons onderwijs inclusiever te maken, zodat het mogelijk is voor studenten met ondersteuningsbehoeften om het beste uit zichzelf te halen.

Integreren theorieën en modellen

Tot op heden is er weinig onderzoek verricht naar het integreren van theorieën en modellen voor inclusief onderwijs en blended onderwijs. Wel voelen we grote maatschappelijke nood om inclusief onderwijs goed te kunnen realiseren in het hoger onderwijs en zien we veel potentie in de onderdelen van blended onderwijs zoals technologie, plaats- en tijdonafhankelijkheid en activerende werkvormen.

Verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden worden ingezet in de samenhangende studies binnen dit project. We bereiden een promotieonderzoek voor waarin wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd waaruit aanbevelingen voor de praktijk zullen voortvloeien. Daarnaast beogen we samen met docenten en studenten een interventie te ontwerpen waarbij middels blended onderwijs inclusie in het hoger onderwijs kan worden bevorderd.

Positief bijdragen aan studentsucces

Bij het vormgeven van blended onderwijs in het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten) kunnen de bevindingen uit dit onderzoek inzicht bieden in het bevorderen van inclusie, met name voor studenten met ondersteuningsbehoefte, om zo positief bij te dragen aan studentsucces.

Dit project is gebaseerd op een beoogd promotieonderzoek met Rinotha Senathirajah als onderzoeker begeleid door Esther van der Stappen en Suzan van Brussel vanuit Avans.