Annemiek van Kalken

Annemiek van Kalken

Annemiek van Kalken is onderzoeker bij het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing van het Expertisecentrum Technische Innovatie.

Loopbaan 

Annemiek studeerde Materiaalkunde aan de TU Delft. Haar afstudeerwerk bij het Duitse onderzoekscentrum GKSS ging over friction surfacing, ofwel metaal cladden met behulp van wrijvingswarmte. 

Aansluitend werkte ze bij Schelde Marinebouw in Vlissingen. Hier werkte Annemiek onder meer aan een project over HTS en gaf ze in Amerika met meneer Ludolphy lezingen over ‘Y-shaped shiphull’, dat enorme botskrachten kan opvangen. Bij haar volgende werkgever Fokker Aerospace was ze betrokken bij de productieverbetering van glare, hielp ze op de werkvloer bij het opleggen van glarepanelen en begeleidde ze studenten. Daarna stapte ze over naar MTI, het kenniscentrum van Royal IHC dat onder meer baggerschepen bouwt. Hier was ze betrokken bij giettechnieken, warmtebehandelingen en patentaanvragen. Vervolgens werkte ze bij Dibec aan corrosieproblemen.

Na deze avonturen in het bedrijfsleven maakte ze de overstap naar het onderwijs. Eerst bij de Hogeschool Utrecht werktuigbouw, daarna bij de Associate degrees van Avans in Den Bosch als materiaalkundedocent.

Expertise 

Door haar opleiding en functies heeft Annemiek veel kennis op het gebied van materialen en productiemethoden. Bijvoorbeeld friction surfacing, Y-shaped shiphull, het materiaal glare, giettechnieken, warmtebehandelingen en corrosie. 

Projecten

Volgens Annemiek werkt ze bij Avans Breda aan een prachtige combinatie van lesgeven en onderzoek. Ze gebruikt haar bedrijfservaringen in het onderwijs, maar ook in een onderzoek naar het opslaan van energie in metalen. Daarnaast is ze met bedrijven in gesprek over de opzet van onderzoeken.