Het ontwikkelen van herverwerkingsroutes om van snijafval van zelfversterkend polypropyleen een hoogwaardig product te maken.

hergebruik snijafval polypropyleen

Efficiënt gebruik van grondstoffen en mogelijkheden tot hergebruik van materialen worden steeds crucialer, ook voor bedrijven die producten maken van composietmaterialen. Zelfversterkend polypropyleen heeft goede mechanische eigenschappen en het is een hoogwaardig materiaal met een hoge treksterkte en impactbestendigheid. Daardoor is het geschikt voor het maken van bijvoorbeeld koffers, schaatsen en helmen.

Snijafval hoogwaardig en rendabel gebruiken

Tijdens de vervaardiging van zulke producten wordt het composietdoek op maat afgesneden. Hierbij ontstaat snijafval in de vorm van lange stroken, ook wel ‘kantstroken’ genoemd. Deze kantstroken herverwerkt men nu als laagwaardig materiaal in de vorm van granulaat. De goede mechanische eigenschappen van het composietmateriaal verdwijnen zo. De vraag is of dit snijafval op een hoogwaardige en rendabele wijze is te gebruiken met behoud van de unieke eigenschappen. Hiervoor is restmateriaal opnieuw verwerkt en is een schatting gemaakt van de kosten en baten van verschillende manieren van verwerking.

Hoogwaardige producten

Het onderzoek richt zich op het produceren van geperste platen van de kantstroken als geheel, of na versnipperen. Op verschillende manieren zijn platen geperst in een zelfontworpen persmal. Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om hiermee materiaal met goede eigenschappen te produceren. In vergelijking met de huidige verwerkingsmethode op basis van granulaat, is het materiaal uit dit onderzoek 4 keer zo sterk en maar liefst 5 keer zo stijf. Hiermee zijn dus opnieuw hoogwaardige producten te maken.



Het project is opgestart met subsidie van SIA Kiem-CE.