Het lectoraat Gebouwde Omgeving, dat valt onder het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI), werkt samen met andere hogescholen aan de 5 kennis- en innovatieprogramma’s van BTIC. Het doel van deze programma’s is een innovatieve bouwsector realiseren die klaar is voor de grote maatschappelijke uitdagingen, zoals het klimaat.
Ambitie Bouw en Techniek Innovatiecentrum
“In 2050 willen we allemaal wonen en werken in gebouwen die klimaatneutraal zijn.”
Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC) zet meerjarige kennis- en innovatieprogramma’s op om te werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. In deze publiek-private programma’s bundelen zij innovatievragen vanuit de overheid, innovatiebehoeftes vanuit de markt en onderzoekstrajecten vanuit kennisinstellingen. Door een efficiënter, gebundeld innovatieproces kunnen innovaties versneld en op grotere schaal tot stand komen om maatschappelijke opgaven op te lossen. De vijf kennisprogramma’s, afgestemd op de doelen van de Bouwagenda, waaraan gewerkt wordt, zijn:
- Integrale Energietransitie Bestaande Bouw
- Digitalisering
- Circulaire Bouweconomie
- Infrastructuur
- Gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie
Multidisciplinaire Samenwerking
Expertisecentrum Technische Innovatie richt zich vanuit de koppeling mens en techniek op een leefbare, weerbare en duurzame omgeving: ‘Resilient City’. Vanuit dit perspectief levert ETI een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de benodigde innovaties op bouw-, ontwerp-, en techniekgebied. Vanuit verschillende invalshoeken en verschillende lectoraten wordt samengewerkt (multidisciplinair) om oplossingen te zoeken voor de grote maatschappelijke vraagstukken. Deze samenwerking wordt gezocht binnen Avans met andere expertisecentra en daarbuiten met andere kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, het bedrijfsleven en koepelorganisaties.
Betrokkenheid
ETI is betrokken bij meerdere van deze kennis- en innovatieprogramma’s vanuit verschillende rollen. De ingezette beweging staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn druk bezig met een aantal programma’s:
Voor Circulaire Bouweconomie
Voor dit kennisprogramma is het Innovatieprogramma Circulair Beton geschreven. Op 21 april vond de Werksessie Circulair beton plaats. De middag was verdeeld in verschillende online sessies per werkpakket die concrete adviezen opleverden voor de programma’s. Lector Perica Savanović van het lectoraat Gebouwde Omgeving verzorgde de digitale werksessie voor het werkpakket “Experimenteerruimtes door Nederland”.
Uit een gesprek met Perica Savanović:
Alle deelnemers werkten in deze sessie aan een Plan van Aanpak. “Wij kijken ernaar uit om voor dit Innovatie Programma Circulaire Bouweconomie (IPCB) de trekker en coördinator van het werkpakket ‘Experimenteerruimtes door Nederland’ te zijn.”
Om de nieuwe technologie die ontwikkeld wordt succesvol toe te passen, zijn experimenteerruimtes nodig. “Het experimenteren in verschillende settingen, van labs tot pilots in de praktijk, zorgt voor directe koppelingen tussen onderzoek door kennisinstellingen en ontwikkelingen in het bedrijfsleven.”
Voor Integrale Energietransitie Bestaande Bouw
Onderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving van Avans werken samen met onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad van Hogeschool Utrecht aan dit complexe vraagstuk. Dat doen wij via deskresearch, interviews en focusgroepdiscussies met huiseigenaren, VvE’s en woningcorporaties. Lees meer hierover op de Avans projectwebsite.
Voor Digitalisering
Het programma ‘Digitalisering’ richt zich op verschillende digitale ontwikkelingen die nodig zijn om een digitale transformatie van de bouw-, ontwerp- en technieksector mogelijk te maken. Dit leidt tot duurzamer, veiliger en sneller bouwen met meer rendement. Expertisecentrum Technische Innovatie schrijft vanuit verschillende lectoraten (Gebouwde Omgeving, Robotisering en Sensoring) actief mee aan dit programma.
Wij zijn met veel energie bezig en worden enthousiast van deze samenwerking. Uiteraard passen wij de ontwikkelde kennis en innovaties direct in de praktijk en in ons onderwijs toe.