Het lectoraat Gebouwde Omgeving is een van de 125 partijen die samenwerken in dit project Integrale Energietransitie van de Bestaande Bouw. Doel: bijdragen aan de verduurzaming van minimaal 200.000 bestaande woningen in Nederland per jaar.

Onze samenleving zit midden in de energietransitie. Woningen spelen daarin een belangrijke rol: veel eigenaren moeten de komende tijd hun woning verduurzamen. Om tot het gewenste renovatietempo van 200.000 woningen per jaar te komen, zijn gebruikersvriendelijke, goedkope en opschaalbare technologieën nodig.

Het consortium achter dit project draagt hieraan bij door de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde renovatieconcepten en -processen. Hierbij richt het zich onder meer op innovatieve oplossingen voor warmteconversie en -opslag, industrialisatieconcepten, ketenintegratie en samenwerkingsvormen. De deelnemers aan het project vormen een diverse groep: van woningeigenaren en bewoners tot deskundigen uit kennisinstellingen, de bouw, de techniek- en ontwerpsector en de overheid.

Gespikkelde Wijken

De deelnemers aan IEBB werken aan 9 thema’s. Eén van die thema’s is keteninnovatie. Naast het ontwikkelen van geïndustrialiseerde renovatieconcepten is het namelijk zaak kritisch te kijken naar de keten en deze waar nodig te verbeteren. Dit geldt ook voor de energietransitie in 'gespikkelde wijken'. Dat zijn wijken waarin het woningbezit divers is: sommige woningen zijn eigendom van woningcorporaties, anderen zijn particulier bezit. Bij die laatsten gaat het specifiek om voormalige corporatiewoningen die verkocht zijn aan particulieren.

Om particuliere eigenaren in staat te stellen op een betaalbare wijze hun woningen te verduurzamen, is het wenselijk om ze aan te pakken op het moment dat de corporatie háár woningen renoveert en verduurzaamt. De vraag is wat de beste aanpak is om dit te bereiken. Onderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving van Avans werken samen met onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad van Hogeschool Utrecht aan dit complexe vraagstuk. Dat doen ze via deskresearch, interviews en focusgroepdiscussies met huiseigenaren, VvE’s en woningcorporaties.

Strategieën voor verduurzaming

Het doel is effectieve strategieën en oplossingen voor verduurzaming te ontwikkelen in wijken met een gespikkeld woningbezit. En om dit te doen met particuliere eigenaren en woningcorporaties, waardoor particuliere eigenaren verleid worden tot woningrenovatie. Door focus te leggen op gelijkwaardigheid van woningen, ongeacht het (energie)profiel van bewoners, slaat IEBB een brug tussen verschillende typen eigenaren. Daarmee waarborgen de deelnemers van IEBB de strategieën, oplossingen en de toekomstbestendigheid van woningen.