Alarmerende berichten in de media over leesvaardigheid zorgden voor een collectieve oproep om op basisscholen en het voorgezet onderwijs toch vooral meer aandacht te besteden aan lezen. Hoewel er de laatste jaren door bibliotheken op school veel aandacht is besteed aan leesbevordering, blijft dit voor veel leerkrachten kennelijk moeilijk.
Sleutelrol
De leerkracht kan een sleutelrol spelen om kinderen te motiveren en nieuwsgierig te maken om boeken te lezen. Daarom is het belangrijk dat een leerkracht een geoefende lezer is die complexere teksten kan analyseren en begrijpen. Hij heeft kennis over het leesproces nodig, moet weten hoe hij lezen kan bevorderen en hij moet kinderen kunnen begeleiden in het lezen van complexere teksten. Dat maakt zijn rol niet eenvoudig.
Het is evident dat er binnen de opleiding tot basisschoolleerkracht aandacht is voor taal- en leesdidactiek. Zeker nu het lezen tot een dieptepunt is gezakt moeten we onszelf de vraag stellen: hoe kunnen we ons taal- en leesonderwijs versterken? Mariëlle Heesters-van Gremberghe heeft vanuit het Lectoraat Leerkracht daarom een onderzoek opgezet naar het lezen door de pabostudent. Dit richt zich op de vraag of die student als rolmodel kan dienen voor zijn (toekomstige) leerlingen in onze regio. Daarbij stellen we ook de vraag of een niet volledig geletterde ‘startbekwame’ leerkracht leerlingen kan begeleiden bij het verdiepend lezen van complexe teksten. Het is daarvoor belangrijk om te weten welke betekenis lezen heeft in het leven van de betreffende student.
Kader voor leesbevordering
Bij ontwikkeling van de onderzoeksopzet spelen de volgende vragen een rol:
- Hoe gaat een pabostudent om met het lezen van vakliteratuur, bijvoorbeeld gericht op begrijpend lezen?
- Weet de student voldoende over kinder- en jeugdliteratuur om goede boeken aan te kunnen bieden aan zijn leerlingen?
- Leest de student voor zijn plezier in zijn vrije tijd?
- Hoe is zijn houding ten opzichte van lezen?
- Vindt hij of zij lezen belangrijk voor de leerlingen?
Aan de hand van de onderzoeksresultaten leren we meer over de staat van het lezen: duidt de huidige situatie op haarscheurtjes of is het een kloof? Vervolgens kunnen de onderzoeksresultaten als kader dienen om te onderzoeken of een aspirant leerkracht een leesbevorderende docent kan worden en op hoe de pabo dit kan versterken.
Als u meer wilt weten over dit onderzoek kunt u mailen naar het lectoraat.