Afgerond

In dit project is een volledig biobased fiets-voetgangersbrug gerealiseerd. De biocomposiet brug ligt over de Dommel in Eindhoven. Biobased composieten zijn vezelversterkte kunststoffen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit hernieuwbare grondstoffen

Het Centre of Expertise Biobased Economy, ruim 15 bedrijven en 8 kennisinstellingen werkten 2 jaar lang aan de ontwikkeling van een biobased fiets-voetgangersbrug van biocomposiet. De brug ligt sinds oktober 2016 op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Onderzoekers verrichten metingen gedurende de tijd dat de brug er ligt. Ze meten bijvoorbeeld stevigheid, belasting en slijtage.  

Bekijk het filmpje van de opening:


De 14 meter lange brug over rivier de Dommel is ’s werelds eerste brug die volledig bestaat uit biocomposiet. Dat is het resultaat van partnerschap tussen vele kennisinstellingen en bedrijven. Zij wilden aantonen dat biocomposiet potentie heeft als duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen om de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen.

Zeer sterke brugligger

Vezels van hennep en vlas vormen de basis voor het brugmateriaal. De bouwers maakten het biocomposiet door vezels om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) te plakken. En door via een vacuüm infusie een biohars in de vezelpakketten te zuigen, ontstond na uitharden een zeer sterke brugligger. 28 sensoren meten tijdens het experiment de doorbuiging van de brug.

Experiment is mijlpaal

Avanslector Biobased Bouwen Willem Böttger: “De brug is niet alleen een grote mijlpaal op milieutechnisch gebied. Heel belangrijk is dat zoveel verschillende partijen hierin samenwerken. Het belang om biocirculair te bouwen is gezaaid bij 2 universiteiten, 3 hogescholen, 3 ROC’s, meer dan 15 bedrijven, 2 gemeentes, de provincie en meer dan 100 studenten. Op naar de oogstfase”.

Samenwerking

De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject B3: Fully Bio-Based Composite Pedestrian Bridge. Partners hierin waren TU/e (vakgroep Innovative Structural Design), TU Delft, composietbedrijf NPSP, SPARK in Rosmalen en het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het project is medegefinancierd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Lees alle informatie op biobasedbrug.nl.