Een onderzoeksproject naar de filmische beleving van dans.

An Invitation to DANCE

An invitation to DANCE is een cross-disciplinaire samenwerking tussen onderzoeker, docent en filmmaker Noud Heerkens en de Franse choreograaf Loïc Perela. Het is een onderzoeksproject naar de beleving van dans. Tijdens deze voorstelling beweegt de gebruiker door de presentatieruimte en stuurt daarmee de filmbeelden. Deze 3 beelden worden levensgroot rondom die gebruiker geprojecteerd. Normaal bepaalt de filmregisseur het beeld, zoals in de bioscoop of op televisie. Nu is het de bezoeker die als het ware de camera hanteert. Het eindresultaat is een interdisciplinair kunstwerk dat op een innovatieve manier dans, film en technologie presenteert en het publiek een nieuwe publieksbeleving biedt. 

Choreografie

De choreografie heeft de eigenschappen van een ‘danse sur place’: de 5 dansers verplaatsen zich nauwelijks door de ruimte. Ze maken alsmaar dezelfde dierlijke beweging van een lichaam dat zichzelf oppompt. Langzaam komen ze in trance en raken ze uitgeput. De bezoeker van de installatie wordt geconfronteerd met lichamelijkheid. Allereerst door de inhoud van de dans. Daarnaast door zijn eigen gedrag, zijn stilstaan en lopen, kijken en luisteren waar andere bezoekers getuige van zijn en wat zich spiegelt op het scherm.

Gebruiker en toeschouwer

De bezoeker kan 2 rollen aannemen: als gebruiker die interacteert met het beeld of als toeschouwer die dit alles bekijkt en beschouwt. De presentatieruimte is verdeeld in een actief en een passief gedeelte die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Interactie komt tot stand in het actieve deel dat uit meerdere velden bestaat. Ieder veld is gekoppeld aan een specifieke camera-instelling. Bij ieder scherm staat een scanner die de positie van de gebruiker detecteert en de data doorgeeft aan de computer. De software vertaalt dit en speelt het filmbeeld af van het veld waar de gebruiker zich bevindt.

Samenwerking

Voor dit onderzoek is samengewerkt met Stichting Picos de Europa, Cinedans, V2_Instituut voor de Instabiele Media, Filmmuseum EYE en NBproject.

Resultaten

In maart 2018 ging de dansfilminstallatie in première in filmmuseum EYE tijdens festival Cinedans.

Bekijk de Engelstalige informatie over het project.