Eefje Hendriks

Eefje Hendriks

Eefje Hendriks is onderzoeker bij het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing bij het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI) van Avans Hogeschool.

Expertise

Eefje is gedreven om bij te dragen aan veiligheid van huizen van de meest kwetsbare groepen, door te zoeken naar effectieve hulp na natuurrampen. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in wederopbouw na natuurrampen en in sloppenwijken. Binnen het lectoraat verbindt ze uitdagingen van humanitaire organisaties aan relevante onderzoeksopgaves voor studenten, in onderwijs en onderzoeksvoorstellen voor subsidieaanvragen. Ze heeft technische expertise op het gebied van aardbevings-, overstromings- en orkaanbestendig bouwen en in het opzetten van veldonderzoek. Daarnaast is ze ervaren in het ontwikkelen en testen van prototypen van klein- en grootschalige humanitaire shelters, waaronder in Senegal. 

Onderzoek

Eefje heeft een Master Architectuur en Bouwtechniek, beide cum laude. In 2020 is ze gepromoveerd op de wederopbouw na natuurrampen in lage-inkomenslanden, met grote veldstudies in Nepal en de Filipijnen. Ze onderzocht wat hulp effectief maakt, door te kijken naar communicatie en besluitvorming in bouwprocessen. Voor dit onderzoek won ze een promotiebeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en publiceerde ze veel artikelen.  

Projecten

Als coördinator en projectleider leidt ze internationale interdisciplinaire teams. Ze leidt onder andere een groot team van studenten en docenten in de ontwikkeling van een 3D-geprinte brug in Den Bosch uit gerecycled plastic in samenwerking met de gemeente Den Bosch, de provincie Noord-Brabant, Sparkling Plastic en de Spark Makerszone. Ook leidt ze de minor Disruptive Events rondom resilience, klimaatverandering en migratie, die werd genomineerd voor de Avans Innovatieprijs in 2019. In 2020 werd ze daarvoor verkozen tot Duurzame Docent hoger onderwijs in Nederland, voornamelijk voor het meenemen van studenten naar migrantenkampen in Europa.