Theo Niessen

Theo Niessen

Theo Niessen is programmamanager kennisprogramma bij het CoE Perspectief in Gezondheid. Daarnaast is hij werkzaam als onderzoeker bij het L.INT lectoraat Continue Professionele Ontwikkeling van Verpleegkundigen.

Loopbaan

Theo studeerde Verpleegkunde (Fontys) en Gezondheidswetenschappen (Universiteit Maastricht). In 2007 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leren van docenten binnen hogeronderwijsomgevingen en de rol van epistemologische opvattingen hierin. Hij werkte als verpleegkundige in de (forensische) psychiatrie en in het hoger onderwijs in verschillende functies. Hij was onderzoeks- en onderwijsdecaan bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Expertise

Theo is gespecialiseerd in kwalitatieve en responsieve onderzoeksbenaderingen. Hij is schrijver van boekpublicaties rond het ontwikkelen van zorginnovatiecentra als hybride externe leer- en innovatieomgevingen (2011) en het gebruik van Practice Development als ontwikkelmethodiek (2012). Zijn vakspecifieke expertise ligt op het domein van ethiek en mindfulness in de zorg.

Onderzoek

Het onderzoek dat Theo uitvoert biedt inzicht in continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen binnen de context van het zorginnovatiecentrum. Deze informatie biedt aanknopingspunten naar de werkzame principes en uitgangspunten die hieraan positief bijdragen.