, door 

Avans-lab ontvangt 8 vrouwen bij burgerwetenschapsproject naar vaginale gezondheid

8 vrouwen kwamen afgelopen week naar het lab van de Academie voor Life Sciences en Technologie van Avans Hogeschool. Zij participeerden in een practicum waarin zij de microbiële flora van hun vagina onderzochten. Stichting Crispatus gebruikt de resultaten om samen met burgerwetenschappers de mogelijkheid te onderzoeken een ‘probioticum’ te ontwikkelen om de vaginale gezondheid te verbeteren.

Associate lector Eefje Schrauwen van lectoraat Analystechnieken in de Life Sciences (ATLS) is blij met de opkomst: “Doordat deze vrouwen hun vaginale bacteriën doneren, kunnen we echt onderzoeken welke typen bacteriën belangrijk zijn.” In dit ‘burgerwetenschapsproject’ gaat zij de bacteriën genetisch analyseren, en dan met name de Lactobacillus crispatus. Deze bacterie bevindt zich niet in elke vagina maar is belangrijk voor een juiste zuurgraad in het geslachtsdeel. Die zuurgraad zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën wegblijven, en onder meer het risico op vroeggeboorte lager is en de kans op klachten na de menopauze, urineweg- en vaginale infecties kleiner is.

Nieuw geneesmiddel 

Farmaceuten ontwikkelen al geneesmiddelen op basis van Lactobacillus crispatus. Hierbij zijn geen leden uit de doelgroep of donateurs betrokken en de ontwikkeling is niet toegankelijk voor het grote publiek. Ook bevatten de geneesmiddelen maar één crispatus-stam, terwijl er van nature een grotere diversiteit aan crispatusbacteriën voorkomt in de vagina.

Het crispatus-onderzoekscollectief wil juist een laagdrempelig product in de markt zetten dat wel rekening houdt met de hoge diversiteit aan crispatus-bacteriën. En wil daarnaast de betreffende vrouwen betrekken bij het onderzoek. VU-microbiologe Rosanne Hertzberger is projectleider. Verder zijn ‘femcare’-specialist Yoni, onderzoeksbedrijf BaseClear en probiotica-specialist Winclove Probiotics betrokken bij het project.

Aanmelden 

Verderop in het proces gaat het lectoraat ATLS aan de slag met verschillende analysemethoden om de diverse bacteriën te karakteriseren. Vrouwen die geïnteresseerd zijn om bij te dragen kunnen zich nog steeds aanmelden voor eventuele toekomstige practica en crispatus-activiteiten door zich in te schrijven voor de nieuwsbrief op www.crispatus.org