, door 

Boek ‘Building Tomorrow’ als leidraad voor opleiden bouwprofessionals circulaire toekomst

Het boek ‘Building Tomorrow’ is 1 van de resultaten van het 4-jarige onderzoek Circular Bio-based Construction Industry (CBCI). De uitgebreide kennis over circulair bouwen met biobased materialen die in het project is ontwikkeld, is nu beschikbaar voor het hoger onderwijs. 

De auteurs van dit boek zijn onderzoekers en docenten van de partners Avans Hogeschool, KU Leuven en HZ University of Applied Sciences. Hun ambitie is om het boek de leidraad te laten worden voor opleiders die de bouwprofessionals van de circulaire toekomst opleiden en coachen. 

'Building tomorrow' bevat 24 educatieve blue prints die geschikt zijn voor zowel bachelor als master studenten. De modules behandelen actuele kennis, verworven uit praktijkgericht onderzoek, over financiële, juridische en technische aspecten van circulair en bio-based bouwen. De modules behandelen alle belangrijke stappen die nodig zijn om duurzame gebouwen te realiseren dankzij het gebruik van bio-based materialen. Hiermee vormt het boek de schakel tussen praktijkonderzoek en het overdragen van kennis.  

Kant-en-klaar pakket  

Elke onderwijsmodule, oftewel 'blue print', biedt een kant-en-klaar pakket aan van literatuur en lesmateriaal dat perfect aansluit bij de doelstellingen en opdrachten. Samen laten ze zien hoe een bouwproject kan worden ontworpen met duurzame doelstellingen in gedachten. Daarnaast bieden ze verschillende methoden en hulpmiddelen om alternatieve bouwoplossingen te vergelijken en te contrasteren. Het studieboek faciliteert docenten en opleiders in de bouwsector om kennis en methoden over bio-based en circulair bouwen op een handzame manier over te dragen. Via verkorte URL's en QR-codes die bij elke blauwdruk worden geleverd, hebben leerkrachten en leerlingen zonder kosten onbeperkt toegang tot permanent bijgewerkt online materiaal.

Circular Bio-based Construction Industry

Het boek ‘Building tomorrow’ is 1 van de resultaten van het Europees gesubsidieerde project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI). Dit is een Interreg 2 Seas-project met onderwijs-, onderzoeks- en zakenpartners uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dit project is gepromoot door EU Interreg 2 Seas, zij onderzoekt hoe grondstoffen in de bouw efficiënter te gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Het project resulteert in diverse publicaties, MOOC's, een praktische gids en een haalbaarheidsstudie. Dit is allemaal bedoeld om toekomstige professionals te inspireren en te voorzien van praktische informatie voor hun eigen bouwprojecten, in elke fase van het proces. Het doel van CBCI is om bij te dragen aan de toepassing van nieuwe oplossingen voor de circulaire economie.   

Partners  

Avans werkt als lead partner van het onderzoeksproject samen met 9 kennisinstellingen en organisaties. Betrokken externe partijen uit 4 Europese Regio’s: Kamp C (BE), University of Bath (UK), Emergis (NL), CSTC-WTCB (BE), Agrodome (NL), Vlaamse Confederatie Bouw (BE), KU Leuven (BE), Provincie Zeeland (NL), HZ University of Applied Sciences (NL) en 18 observer partners. 

Download het boek

Aan de slag met 'Building Tomorrow'? Download dan het volledige boek.