Het lectoraat doet onderzoek naar een nieuwe economie. Een economie die bijdraagt aan het welzijn van iedereen. Een economie waarin mensen in harmonie met elkaar en met de aarde leven.

Expertisecentrum Sustainable Business, Lectoraat Sustainable Strategy and Innovation

We leven in een tijd waarin alles mogelijk lijkt, waarin elke droom waar kan worden. Tegelijkertijd lopen we tegen de grenzen aan van wat de aarde kan dragen. En we zijn er nog steeds niet in geslaagd om armoede, ongelijkheid en uitsluiting van velen op te lossen.

Welke vormen van economie, ondernemen en organiseren dragen bij aan het realiseren van welzijn voor iedereen in harmonie met elkaar en de aarde? Een economie die door ons bedacht is, daar kunnen ook weer vragen bij stellen. We kunnen haar bijstellen en opnieuw ontwerpen.

Dat doen we op twee manieren:

1.    Rethinking the economy
Verhalen vinden en maken over manieren van ondernemen en economische uitgangspunten die wél zorgen voor al het leven op aarde.

2.    Rethinking research
Generatief onderzoek waarin onderzoekers gelijkwaardig samenwerken met onderzochten en waarin denken doen en imaginatie elkaar versterken.

 

Wat gaan we doen?

We werken aan manieren van ondernemen die bijdragen aan ecologische, culturele en economische diversiteit. Dat doen we in 2 onderzoekslijnen:

 1. Regeneratieve circulaire economie
  We richten ons op de vraag hoe we organisaties kunnen helpen meervoudige waarde te creëren en hoe ze kunnen participeren in innovatienetwerken.
   
 2. Nieuwe economie
  We onderzoeken, ontwikkelen en co-creeren nieuwe manieren van ondernemen gebaseerd op sociale, ecologische, culturele en economische integriteit. Op basis daarvan doen we voorstellen voor nieuwe economische principes.

  Als het gaat over de nieuwe economie schiet bestaande kennis vaak tekort en zijn verschillende mensen en organisaties nodig om een verandering te zien ontstaan of mee vorm te geven. Daarom werken we samen in het Research Collaboratory Other Economies; een off- en online community van studenten, onderzoekers, practitioners, ondernemers, kunstenaars en andere creatieve denkers en doeners die elkaars werk versterken en die voortbouwen op het werk van de leden van het collaboratory. 

 3. We geloven dat de economie van ons allemaal is en we iedereen willen aanmoedigen om mee te doen in het herdenken van onze economie daarom delen we onze onderzoeksprocessen, tussentijdse bevindingen, uitkomsten en voortschrijdend inzichten zo breed mogelijk. Dat doen we onder andere via verhalen, voorstellingen, lecture performances, spoken word, installaties, tentoonstellingen en podcasts. We doen dat zoveel als mogelijk open source.

Waarden

 • We beginnen aan de andere kant.
  We beginnen dus niet alleen bij de problemen, we gaan juist kijken naar de utopie. Wat zou kunnen?
 • We voelen ons geroepen door SDG’s en The Earth Charter.
 • We zoeken naar veel verschillende oplossingen.
  We zoeken niet één juiste oplossing, we zoeken oplossingen waarmee iedereen in harmonie is met de aarde.
 • We doen het samen.
  We co-creëren met ondernemers, kunstenaars, communities en vrije denkers, doeners en makers.
 • Alle kennis telt.
  Ervaring, wetenschap, experimenten, fantasie, verhalen, kunst, tradities en oude wijsheid.

Meedoen?

Co-creëren is ons uitgangspunt. De economie is van ons allemaal, dus een nieuwe economie onderzoeken, maken en verbeelden kan alleen in co-creatie. Heeft u een vraagstuk, groot of klein? Of wilt u deelnemen aan onderzoek of aan een van onze projecten? Neem dan contact met ons op.