Elvin Karana Lector Art, Design and Technology

Elvin Karana

Elvin Karana

Elvin Karana is lector Biobased Art and Design. Zij werkt voor het Expertisecentrum Art, Design and Technology.

Loopbaan

Elvin Karana onderzoekt al meer dan vijftien jaar de complexiteit van onze ervaringen met materialen in artefacten. Ze ontwikkelde theorieën, hulpmiddelen en een methode om het begrip 'materiaalervaring' uitvoerbaar te maken in ontwerppraktijken. Haar methode en tools worden toegepast in ontwerpcursussen op Europese universiteiten, waaronder TU Delft, Politecnico di Milano, Imperial College London, Malmö University en University of Gävle.

Expertise

Elvin promoveerde in 2009 in Industrial Design aan de Technische Universiteit Delft. Ze was in 2011 één van de oprichters van het Natural Fibre Composites Design Platform. Dit platform brengt materiële industrieën en ontwerpers samen om het gebruik van natuurlijke vezelcomposieten in productontwerp te verbeteren. Elvin ontwikkelde en coördineerde de Materials Library: Made Of .. aan de TU Delft tussen 2011 en 2015. Ze organiseerde meer dan 20 publiekstentoonstellingen op de TU Delft en exposeerde haar werk op de Dutch Design Week. In 2015 richtte Elvin de cross-country onderzoeksgroep Materials Experience Lab op, die ze, samen met Valentina Rognoli  van Poliecnico di Milano leidt. Het lab werd door Materials Today gekenmerkt als "één van de toonaangevende laboratoria die de toekomst van de materiaalontwikkeling helpt bepalen". Elvin is hoofdredacteur van 'Materials Experience: Fundamentals of Materials and Design' (2014, Elsevier).

Sinds november 2018 is Elvin Karana lector bij het lectoraat Biobased Art and Design. Naast haar lectorschap bij het Expertisecentrum Art, Design and Technology, blijft Elvin Karana als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Ze geeft daar leiding aan de sectie Materiaal en Productie.