“Ik wil echt waarde toevoegen aan een bedrijf, daar doe ik het voor”, vertelt Avansstudent Jamy de Lange. Samen met 3 studenten van verschillende hogescholen en een universiteit sleepte hij de publieksprijs van de SDG-Challenge in de wacht, een geweldige prestatie.
3 maanden werkten ze eraan, zo’n 8 uur per week, om de halve finale te winnen en de publieksprijs te bemachtigen. Ook in de finale stemde het publiek unaniem op ze. Zo gingen ze er met de publieksprijs van de SDG-Challenge vandoor.
Avans en de SDG's
De Nationale SDG-Challenge daagt studenten uit om samen met bedrijven aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN te werken. Omdat we bij Avans studenten willen opleiden tot verantwoorde professionals die oplossingen zoeken voor maatschappelijke uitdagingen, hebben we de SDG’s opgenomen in het lesmateriaal. We moedigen studenten dan ook aan om mee te doen aan deze challenge. Dit jaar legden 27 organisaties in Nederland hun duurzaamheidsvraagstukken voor. Meer dan 150 hbo- en wo-studenten ontwikkelden in multidisciplinaire teams innovatieve en duurzame oplossingen.
Jamy: “In mijn opleiding Business Innovation besteden we ook aandacht aan duurzaamheid en de SDG's en werk je aan opdrachten, maar het is vaak onduidelijk of het bedrijf waar je die opdrachten voor doet er daadwerkelijk iets mee doet. En als student streef je natuurlijk ook naar een goed cijfer. Toen kwam de SDG-Challenge op mijn pad: een fantastische kans om aan een opdracht te werken voor een bedrijf dat echt waarde hecht aan jouw werk. Dit bedrijf past je ideeën toe of neemt ze zelfs precies over. Deze kans wilde ik niet missen.”
Echt impact maken
“Dus ik greep de oproep voor deelname aan de SDG-Challenge met beide handen aan”, vervolgt de vierdejaarsstudent. “Naast mijn cv mocht ik ook een motivatiebrief inleveren en mijn voorkeur voor een bedrijf aangeven. De organisatie had 2 bedrijven voor mij geselecteerd, waaronder chipfabrikant NXP. Voor mij was de keuze snel gemaakt, omdat ik chiptechnologie heel interessant vind. Bovendien is NXP een groot bedrijf; als je echt impact wilt maken biedt een grote organisatie veel mogelijkheden voor je oplossing.”
Diverser kan niet
“Mijn team bestond uit 2 meiden en 2 jongens van verschillende opleidingen, van verschillende Nederlandse hogescholen en een universiteit, en met 4 nationaliteiten: Duits, Turks, Grieks en Nederlands. Diverser kan niet.” Een bewuste keuze van de organisatie om co-creatie te stimuleren, legt Jamy uit.
“Dat is meer dan gelukt. We hadden allemaal onze eigen kwaliteiten en maakten daar ook heel goed gebruik van. Ik was de teamcaptain, de contactpersoon voor zowel het bedrijf als voor de organisatie van de SDG-Challenge. Ik zorgde voor het tijdschema en hield deadlines in de gaten. Het managen en coördineren past helemaal bij mij. Ik vond het erg leuk om te doen.”
SDGarden
“De vraag van NXP was hoe zij duurzaam gedrag onder werknemers kunnen bevorderen, met de nadruk op inclusiviteit. Daarbij moesten we rekening houden met de verbouwing van het pand op de Hightech Campus. Dat maakte het mooi uitdagend. We bedachten een heel tof concept: de SDGarden. Een app in combinatie met een echte tuin.”
“We ontwikkelden een app waarin je alle SDG-Challenges terugvindt, zowel een introductie omdat niet iedereen weet wat SDG’s zijn, als een challenge: een kleine opdracht die past binnen het werk dat diegene doet. Zo kunnen ze hun eigen progressie bijhouden en zien waar ze staan.”
Minimuseum
“Ons tweede concept was het ontwikkelen van een tuin op de begane grond van het 6 verdiepingen tellende kantoorpand. Dat is duurzaam en uniek, er zijn bijna geen kantoorpanden met een echte binnentuin. De tuin is vrij toegankelijk voor medewerkers, partners en gasten. Om ook inzicht te geven in wat NXP allemaal doet laten we in de tuin producten zien waar chips van NXP in zijn verwerkt. Met de app op je telefoon kun je dan die producten scannen en kom je er meer over te weten. We creëren zo eigenlijk een soort minimuseum in de tuin.”
“Op een groot scherm in de tuin laten we de progressie zien van de SDG’s van elke medewerker. Zo kan NXP zien dat ze bijvoorbeeld heel goed zijn in SDG 13, maar meer aandacht moeten besteden aan SDG 8.”
De finale
Met gezonde zenuwen stonden ze op het podium tijdens de finale. Op de naamkaartjes van de bezoekers hadden ze een sticker met een chip bevestigd waarmee ze de SDGarden-app konden openen. Een ideale manier om interactie met het publiek te stimuleren en om de aandacht vast te houden. En dat sloeg aan.
Jamy: “Tijdens onze presentatie vroeg ik de bezoekers om hun naamkaartje te scannen. Je zag bijna iedereen dat doen en onze app gebruiken. Hoe cool was dat. In dezelfde app hadden we ook de uitnodiging geplaatst voor de opening van de tuin. Het was vast deze actie waardoor wij de publieksprijs ontvingen.”
Kers op de taart
“En als kers op de taart beloofde de algemeen directeur van NXP na afloop dat hij de app zou delen met het netwerk van NXP en 35.000 mensen de app zouden gaan gebruiken. Dat voelde als dubbelwinnen.”
“Ik zou andere studenten vooral willen meegeven om zich aan te melden voor de SDG-Challenge. Het geeft zo’n ontzettende boost aan je netwerk. Tijdens de beide finales kun je speeddaten met de aanwezige bedrijven om zo bijvoorbeeld aan werk of een stageplaats te komen. Je leert werken in co-creatie met studenten van andere hogescholen en universiteiten en met het bedrijfsleven. Je moet er wel tijd voor vrijmaken. De ene week zal dat 8 uur zijn, maar de andere week 4 of 6 uur. Je wint er ook geen prijs mee, wel erkenning. Je moet het dus echt voor jezelf doen. Voor je persoonlijke ontwikkeling en voor een onvergetelijke ervaring.”