Nieuws

Op 30 januari was de kick-off van de Universiteitsbrede Academische Werkplaats Klimaat & Energie. Daarin gaan Tilburg University, Avans Hogeschool, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Gemeente Tilburg, Essent, Alliander, Heijmans en Stedin een meerjarige samenwerking aan om de klimaatcrisis aan te pakken.

samenwerking avans tilburg university energietransitie

Niet de technologische maar de sociale innovatie die nodig is om de energietransitie te versnellen, staat in deze samenwerking voorop.  

De klimaatcrisis heeft ernstige gevolgen voor individuen en gemeenschappen over de hele wereld. De technologische vooruitgang kan bijdragen aan energieoplossingen en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, maar technologie alleen is niet genoeg. De energietransitie vereist een transitie van de hele samenleving en sociale innovaties zijn daarbij net zo essentieel als technologische innovaties. 

Sociale innovatie

Er is maatschappelijk gezien een groeiende behoefte aan omdenken, om sneller af te kunnen stappen van fossiele brandstoffen, aan innovatieve bedrijfsmodellen en financieringsinstrumenten om een duurzame economie tot stand te brengen. De Werkplaats wil ervaringen en nieuwe ideeën uitwisselen. Bijvoorbeeld over welke slimme interventies het gedrag van inwoners en bedrijven kunnen veranderen die mogelijk ook vragen om nieuwe wet- en regelgeving en over inclusief beleid om ervoor te zorgen dat de energietransitie bereikbaar is voor iedereen. 

Maatschappelijke samenwerking

De academische werkplaats is een experimenteer, leer- en innoveeromgeving om samen te werken  in de vorm van onderzoek rondom concrete projecten, training-on-the-job, publicaties voor een breed publiek. En het ontwikkelen van praktische tools die kunnen helpen bij het realiseren van een sociale en slimme energietransitie waarin met partners samen wordt gewerkt. 

De rol van Avans Hogeschool

Avans Hogeschool is een belangrijke partner binnen deze samenwerking. Onze hogeschool heeft relevant toegepast onderzoek en een breed onderwijsportfolio op het gebied van energietransitie. Daarnaast hebben we een lange traditie in hybride leer- en werkplaatsen. 

Lid van het CvB Jacomine Ravensbergen: “In deze ‘triple/quadriple helix’ werken we niet alleen multi-level samen met mbo en wo, maar ook met onderzoek en bedrijfsleven aan belangrijke maatschappelijke opgaven zoals klimaat en energietransitie.” 

Lector Smart Energy van het Center of Expertise BioBased Economy Jack Doomernik vult aan: “Niet alleen nieuwe technologie, maar ook sociale innovaties zijn noodzakelijk om de energietransitie vorm te geven. Energie moet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Wij zien de Werkplaats als een mooie broedplaats waar we vanuit ons onderzoek met de betrokken partners prima op aansluiten om nieuwe ideeën te ontwikkelen en technologie op een goede manier te laten landen. Erg waardevol deze samenwerking.”  

Academische Werkplaats Klimaat en Energie 

Hoogleraar Economic Regulation and Market Governance of Network Industries Saskia Lavrijssen en hoogleraar Bestuurskunde Martijn Groenleer sturen de werkplaats Klimaat & Energie aan.

Avans Hogeschool, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Gemeente Tilburg, Essent, Alliander, Heijmans en Stedin zijn de eerste partners van de Universiteitsbrede Academische Werkplaats Klimaat &Energie. Het is de verwachting dat er in de komende maanden nog andere partners aansluiten.