Nieuws

Van 23 tot en met 27 september zijn de SDG Action Days. Ook bij Avans Hogeschool hangt de SDG-vlag uit. We werken al langere tijd aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) en integreren duurzame ontwikkeling in onze bedrijfsvoering én in ons nieuwe onderwijsmodel. Duurzaamheid is bij alle opleidingen een belangrijk onderdeel van de beroepsbekwaamheid.

Een mooi voorbeeld is het project SustainABLE. Daarin werken studenten van Avans samen met het bedrijfsleven aan praktijkvraagstukken rondom duurzaamheid. Vivienne Roos is derdejaarsstudent Bedrijfskunde en werkte binnen het project SustainABLE mee bij Eurest, het cateringbedrijf bij Avans. Eurest ondertekende in maart de Gedragscode Duurzaamheid
van Avans en stelde ons de hulpvraag hoe zij kunnen verduurzamen en nog meer impact kunnen maken op de SDG’s. 



Aan het woord is Fulco Geerlofs, docent Bedrijfskunde en mede-initiatiefnemer van het project SustainABLE, waarin studenten leren op welke wijze je bedrijven kunt adviseren om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en dit daadwerkelijk te concretiseren: “Avans zegt als onderwijsinstelling tegen haar leveranciers: ‘vertel ons eens hoe het bij jou zit met duurzaamheid’. Overheid, overheidsgelieerde bedrijven, zorginstellingen en andere voorlopers in de ketens stellen ook deze vragen. Een gesprek over duurzaamheid is allang geen geitenwollen-sokkenverhaal meer, maar onderdeel van de dagdagelijkse praktijk. Je trekt het dan ook veel breder dan klimaat of energietransitie. Namelijk over hoe je als bedrijf omgaat met de verschillende aspecten van duurzaamheid, zoals armoedebestrijding, gelijke beloning of genderneutraliteit. Het gaat om houding en gedrag. 

Bij Avans bieden we onze leveranciers hulp aan. We hebben hier een enorm potentieel aan knappe koppen, die kunnen helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen uit de SDG’s te bereiken. Op die manier ga je heel anders in gesprek: van eis naar het bieden van hulp en samen tot oplossingen komen.”

Matthieu van Waardenburg van Eurest haakt hierop in: “Het besef is de afgelopen jaren echt wel doorgedrongen, wij hanteren nu een duurzaam gedachtegoed. Avans en de studenten van Avans helpen ons enorm om de duurzame doelen te bewerkstellingen en alle facilitaire partners leveren een bijdrage.”   

Niet alsnog naar McDonald’s

Eurest was 1 van de eerste leveranciers die om hulp vroeg rondom duurzaamheid. Hun wens is om gezond, lokaal en duurzaam te cateren, maar studenten en medewerkers kijken hier wellicht anders tegenaan. “Eurest wil graag verduurzamen, maar als Avans hebben we nog een hele slag te slaan met onze studenten”, vertelt Fulco. “Eurest kan alle schappen vol leggen met verantwoord, lokaal eten, maar de vraag is of onze studenten dat accepteren en niet alsnog naar de McDonald’s rijden. Dat is zoeken”, meent Fulco. 

Vivienne: “Ik leerde de SDG’s kennen in het tweede jaar van de opleiding. Door onderzoek naar duurzaamheid direct toe te passen in de praktijk, ging het meer leven. Duurzaamheid is niet alleen belangrijk binnen de opleiding, maar is wereldwijd aanwezig. Of je nu in Frankrijk of Amerika gaat werken, sustainability is een hot topic. Eurest was een heel dankbaar bedrijf binnen dit project, want zij willen graag verduurzamen, maar wisten niet goed hoe ze dit kunnen verwezenlijken.”

Impact maken

Studenten binnen het project gaan aan de slag met de 17 SDG’s binnen een bedrijf. Ze maken inzichtelijk hoe bewust een bedrijf is rondom duurzaamheid en hoe zij dit al toepassen in hun missie, visie en strategie. En wanneer die strategie er al is, waar dan de focus op ligt en wat de doelen zijn. Meten, rapporteren en handelen is een volgende stap. Uit de 17 doelen selecteren ze een onderwerp waarmee ze veel impact kunnen bereiken. Bij Eurest ging het duidelijk om SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. Gezond, lokaal en verantwoord. 

Vervolgens gaan de studenten out-of-the-box oplossingen bedenken. Zo ook Vivienne: “Samen met Matthieu hebben we verschillende mogelijkheden bekeken, waaronder een Vegetarische Woensdag, met als slogan ‘Woensdag eten we verantwoord’. Daarnaast zochten we een manier om de verduurzaming te monitoren. De oplossing bleek heel simpel te liggen in het kassasysteem. Door meer opties toe te voegen dan het huidige ‘luxe broodje’, kunnen we meten hoeveel vegetarische broodjes er dagelijks of wekelijks verkocht worden. Op basis hiervan kiezen we met welk aanbod we de inkoop effectiever maken, waarmee je verspilling kunt voorkomen.”

Matthieu: “Wat uit onderzoek bleek is dat we het lef moesten tonen om 1 vegetarische dag in de week op te tuigen, het op een goede manier aan te kondigen en goed te presenteren. De woorden vegetarisch en veganistisch benoemen we niet, we koken zonder vlees. Daarnaast moet de prijs kloppen, net als de beleving. Dan werkt het. We draaien een pilot op locatie Lovensdijkstraat tot eind dit jaar. We willen een klanttevredenheid van minimaal het cijfer 7,5 behouden, ook bij de doelgroep die minder blij is met het aanbod op woensdag."

Learnings

“Wat ik heb geleerd bij het project SustainABLE is dat duurzaamheid niet alleen draait om zonnepanelen en windmolens, maar om veel meer. De inzet van personeel, impact op milieu, sociale impact, het hoort er allemaal bij. De 17 SDG’s zijn overzichtelijk en daarmee concreet te maken. Om me heen zie ik steeds meer bedrijven bezig met duurzaamheid: op websites, in missies en visies. Het leeft echt. Het belangrijkste is echter de overtuiging om echt te willen verduurzamen, dus aanpassen van gedrag. Niet alleen vanuit management naar beneden, maar samen oplossingen bedenken en doorvoeren”, meent Vivienne. 
Fulco vult haar aan: “Omdat het wereldwijd vastgestelde doelen (global goals) zijn, heb je een gemeenschappelijk kader waar je het over kunt hebben en spreken we dezelfde taal. Steeds meer bedrijven omarmen de global goals en nemen deze mee in hun visie. Avans inspireert studenten, reikt hun methodes en technieken aan en levert concrete oplossingen voor duurzaamheidsvragen. Het gaat om het planten van een zaadje. Ik ben enorm trots op Vivienne dat ze het geleerde in jaar 2 over de SDG’s, nu toepast in de oriëntatie van haar derdejaarsstage.”

Matthieu: “De grootste toegevoegde waarde van studenten tijdens dit project was dat we met hulp van studenten met veel kennis uit verschillende hoeken, veel meer hebben bereikt dan dat wij zelf hadden kunnen verzinnen. De tijd die grondig onderzoek vraagt, nemen studenten graag op zich, waardoor je een maximaal resultaat behaalt.”  

Vergezichten

Duurzaamheid en SDG’s vormen steeds meer een rode draad binnen Avans. Bij de opleidingen en naar leveranciers toe, de mogelijkheden lijken eindeloos en de ambities zijn groot. Fulco denkt graag verder:  
“Eurest heeft zich met andere partners van Avans verenigd in de Facilitaire Coalitie, een ketensamenwerking van facilitaire partners van Avans. Hiermee zijn er mogelijkheden om een totale keten te verduurzamen. Van catering via afvalverwerking naar schoonmaak, waarbij het vooral gaat om gedrag en eigenaarschap. Eurest zorgt voor een aanbod aan eten en drinken, Renewi verzorgt de afvalverwerking met gescheiden afvalbakken, CSU maakt vervolgens schoon. De verantwoordelijkheid moet niet alleen bij de partners liggen, maar ook bij studenten en medewerkers: eet goed en gezond, zorg goed voor jezelf en voor de ander en ruim je rommel op. Op die manier verander je gedrag in eigenaarschap en dat maakt impact.”
En in het onderwijs?
Een module duurzaamheid, in 2025. Dat is de ambitie en de haalbare droom van Fulco. “Binnen ons nieuwe onderwijsmodel, waarin studenten vanaf jaar 2 zelf hun studiepad kiezen met vrije-keuze-modules, willen wij een module duurzaamheid aanbieden. Multidisciplinair, over alle opleidingen heen. De verkenning van die module start al in januari 2023.”

Lees meer over de SDG Action Days.