Nieuws

Op 11 mei 2022 start de nieuwe tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’, met Lector Ondermijning Emile Kolthoff van Avans Hogeschool.

In Brabant gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Brabant staat bekend als epicentrum van drugsproductie. Een handel waar miljarden in omgaan. Een harde en meedogenloze wereld die dichterbij is dan we denken.  

De nieuwe tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’ onderzoekt wat er speelt in Brabant, én hoe iedere Brabander mee kan strijden tegen ondermijning. Lector Emile Kolthoff geeft iedere aflevering duiding. Vanaf 11 mei is de serie iedere woensdagavond te zien op Omroep Brabant. 

Brabant als pillenfabriek van Europa

Bij ondermijning hebben criminelen de ‘bovenwereld’ nodig. Gewone burgers worden soms zonder dat ze het goed en wel beseffen meegetrokken in een wereld vol gevaar. Brabant Onder De Radar onderzoekt hoe de onder- en de bovenwereld elkaar raken. 

Slachtoffers nemen kijkers mee in hun verhaal. Zoals een burgemeester die bedreigd is, of iemand die op jonge leeftijd verslaafd is geraakt aan drugs. Ook wat er juist gebeurt tégen ondermijning komt uitgebreid in beeld. Niet alleen de activiteiten van diensten zoals de politie en brandweer, maar ook ondernemers en Brabanders die speuren naar ondermijnende activiteiten. Wist je bijvoorbeeld dat waterschap Brabantse Delta het rioolwater controleert, en zo zelfs een drugslab op het spoor is gekomen? En dat Brabants Landschap helaas wel eens de handen vol heeft met het opruimen van drugsdumpingen? 

Afleveringen

De eerste aflevering gaat over synthetische drugs, misschien wel het grootste exportproduct van Brabant. Regelmatig worden er drugslabs ontdekt in onze provincie, in stallen, schuurtjes en zelfs in boten. Of midden in woonwijken, met alle risico’s van dien. De volgende afleveringen gaan over hennep (18/5), de impact op kritische sectoren (25/5), witwassen (1/6), intimidatie & bedreiging (8/6), en drugsafvaldumpingen (15/6). De laatste aflevering gaat over de integrale aanpak tegen ondermijning (22/6).

Onderzoek naar Ondermijning 

Het lectoraat Ondermijning van Avans doet praktijkgericht onderzoek naar ondermijning en maakt inzichtelijk hoe processen en mechanismen van ondermijning werken. Welke rol burgers, professionals en hun organisaties daarbij spelen. En hoe deze weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen deze ontwikkelingen. 

Emile Kolthoff over zijn bijdrage aan het programma en waarom dat belangrijk is: "Ondermijning lijkt ver van het bed van de gemiddelde burger, maar met deze serie wordt duidelijk hoe dichtbij het allemaal is. Daarbij krijg je ook een inkijkje in wat de overheid er al tegen doet en wat je er zelf tegen kunt doen."

Meld het als je iets verdachts ziet

De aanpak van ondermijning is iets waar we allemaal aan bij kunnen dragen. Dankzij tips van Brabanders worden regelmatig criminelen gepakt. In Brabant Onder De Radar zie je hoe jij een antenne kan ontwikkelen voor onfrisse praktijken. Meld het dus als je iets verdachts ziet. En neem contact op met de politie of bel 0900-8844. Ook kun je een anonieme melding doen bij meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Over Brabant Onder de Radar

‘Brabant Onder De Radar’ is 7 weken lang vanaf 11 mei te zien op woensdagavond vanaf 18.15 uur. En wordt daarna ieder uur herhaald. Omroep Brabant is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 en buiten Brabant op kanaal 712. En bij KPN op kanaal 507.

Brabant Onder de Radar is een productie van Omroep Brabant in samenwerking met provincie Noord-Brabant.