Nieuws

“Biobased is de toekomst.” Het zijn de woorden van Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu van de provincie Noord-Brabant. Samen met een delegatie van de provincie en Avans Hogeschool was ze op woensdag 23 februari te gast bij het lectoraat Biobased Bouwen.

Impact

Onderzoekers, docenten en studenten lieten Spierings (foto links) zien waar ze mee bezig zijn en legden uit wat de impact van het praktijkgericht onderzoek is op de maatschappij en op de regio.

Volgens Willem Böttger, lector en hoofd van de kenniskring, zijn er veel verschillende redenen om met biobased bouwen bezig te zijn. Het terugdringen van de CO2-footprint bijvoorbeeld. Zo wordt 50% van de totale CO2-uitstoot van een gebouw uitgestoten in de bouwfase.

Samen

Daarnaast zijn schaarste van aardmaterialen, energie en andere materialen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doel van het lectoraat is om het midden- en kleinbedrijf te helpen met biobased innovaties door samen met hen onderzoeksprojecten uit te voeren.

Het gezelschap bezocht onder meer de grote ‘achtertuin’ van de Avans-locatie in Den Bosch, waar verschillende biobased bouwwerken te zien zijn. Die zijn gebouwd door studenten, met medewerking van lokaal bedrijfsleven. Dit zijn plekken waar biobased bouwmaterialen zijn toegepast en waar wordt gemeten hoe deze zich onder invloed van weersinvloeden gedragen.

Fieldlab

De achtertuin, ofwel Fieldlab, wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Er wordt een pad gemaakt en er komen open en overdekte settings met hoogteverschillen. Studenten kunnen er dan samen of alleen verblijven en er kan zelfs les worden gegeven.

In de laboratoria en de werkplaatsen ervoer de gedeputeerde hoe studenten en onderzoekers werken aan verschillende toepassingen, zoals biocomposieten en mycelium. Spierings: “Dit is de manier van onderzoek die we nodig hebben. Het is niet alleen theoretisch, maar wordt ook meteen in de praktijk toegepast. Daarmee veranderen we de wereld.”