Nieuws

In Nederland hebben 550.000 huishoudens te maken met energiearmoede: een hoge energierekening maar een laag inkomen. Ook is 48% van de huishoudens niet in staat hun woning zelfstandig te verduurzamen. De hoge gasprijzen van het najaar van 2021 confronteerden Nederland er nogmaals mee: veel mensen met een laag of gemiddeld inkomen wonen in huizen die slecht voorbereid zijn op de energietransitie. Hoe kunnen overheden, bedrijven en inwoners er samen voor zorgen dat iedereen de energierekening kan blijven betalen? 

Deze vraag staat centraal in de online talkshow Samen Energie Betaalbaar Maken op 9 maart van 15.00 uur tot 16.30 uur, georganiseerd door Avans Hogeschool en Tilburg University in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant. Samen met experts uit wetenschap en praktijk bespreken we het vraagstuk van energiearmoede vanuit verschillende perspectieven. Wat is precies het probleem, en voor wie is het een probleem? Welke rol hebben overheden, bedrijven en woningbouwcorporaties bij het bedenken van oplossingen? Wat kun je als woningbezitter of huurder zelf doen? En wat kunnen we leren van goede praktijkvoorbeelden? 

Talkshowgasten

Panelleden Saskia Lavrijssen (Tilburg University) en Perica Savanović (Avans Hogeschool) nemen plaats aan de talkshowtafel in de LocHal in Tilburg. Hier delen zij, samen met de experts uit wetenschap en praktijk, hun inzichten. Na een korte pitch schuiven verschillende experts aan tafel aan, waarna ze onder leiding van Martijn Groenleer (Tilburg University) met elkaar en het online publiek in gesprek gaan. De experts uit de praktijk vertellen over de goede voorbeelden waar zij bij betrokken zijn.

Wim van de Donk, rector magnificus van Tilburg University, trapt de bijeenkomst af. Aan tafel schuiven vervolgens aan: Susanne Agterbosch (Het PON & Telos), Piet Eichholtz (Maastricht University), Pierre Hobbelen (Thuisvester), Loes Kreemers (Hogeschool van Amsterdam), Frans Bedaux (Klimaatburgemeester Tilburg) en Henk Spies (Avans Hogeschool). 

Wat kunt u verwachten?

Een interactieve online talkshow over hoe overheden, bedrijven en inwoners gezamenlijk kunnen zorgen dat iedereen de energierekening kan blijven betalen, en energiearmoede bestreden of voorkomen kan worden. Korte pitches worden afgewisseld met discussie aan tafel en met interactie met het online publiek. Met elkaar verkennen we het probleem, doen we inspiratie op, ontdekken we kansen voor samenwerking en leren we wat we zelf kunnen doen. 

Aanmelden

Meld u aan voor Samen Energie Betaalbaar Maken. Deelname aan de online talkshow is gratis. 

Tweede editie

Deze online talkshow is de tweede van een reeks talkshows die worden georganiseerd door Avans Hogeschool en Tilburg University in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant. Mede-initiatiefnemer Saskia Lavrijssen (hoogleraar Economic Regulation and Market Governance of Network Industries, Tilburg University) licht toe: “Vanuit zowel Avans Hogeschool als Tilburg University onderschrijven we dat de maatschappelijke uitdagingen waar we met elkaar voor staan alleen sámen aan te pakken zijn. Met onze talkshows bieden we een platform waarin we de hiervoor noodzakelijke transities bespreken en concrete oplossingen verkennen met mensen die er vanuit hun eigen perspectief bij betrokken zijn.”

Projectleider Energietransitie Han van Osch, mede-initiatiefnemer vanuit Avans Hogeschool, voegt toe: “Het eerste onderwerp dat we samen ‘beetpakken’ in de talkshows is de energietransitie, een onderwerp waar we binnen beide instellingen mee bezig zijn in onderwijs en onderzoek. De vorige keer verkenden we de energietransitie in de gebouwde omgeving, dit keer is het energiearmoede.” 

De eerste editie, Samen Energie Maken, vond plaats op woensdag 2 juni 2021. U kunt de online talkshow hieronder terugkijken.