Levi helpt jongeren met psychische en gedragsproblemen

Juist dat kan je veel voldoening geven, zeker bij kinderen.

Levi Smid kreeg tijdens een mbo-opleiding Sport en Bewegen interesse in gedragsproblematiek. Na een tussenstop bij Leisure en Eventmanagement kwam hij op z’n bestemming: Social Work. Als eerstejaars doet hij een leergemeenschap bij Villa Boerebont, een hulporganisatie voor jongeren met allerlei problematiek.

Waarom heb jij gekozen voor de opleiding Social Work?

“Bij de opleiding Sport en Bewegen liep ik stage op een school. Het viel me op dat er veel verschil in het gedrag zat van de jongeren tijdens het sporten. Docenten vertelden me dat probleemgedrag vaak voortkomen uit een minder fijne thuissituatie. Ik vond het een uitdaging om die jongeren extra ondersteuning te bieden en om te zorgen dat ze zich tijdens de gymles even konden ontspannen.”

Moet jij wel eens uitleggen waarom je Social Work studeert?

“Nee, want veel van mijn vrienden doen ook zo’n studie of kennen mensen die dat doen. Soms moet ik uitleggen dat het best een zwaar vak is en niet voor iedereen geschikt. Ik vind het echt een studie voor mensen die zichzelf af en toe op de tweede plaats kunnen zetten om het uiterste uit de ander te halen. Juist dat kan je veel voldoening geven, zeker bij kinderen. Als je die lach op het gezicht ziet van iemand die even echt kind heeft kunnen zijn.”

Je doet een leergemeenschap bij Villa Boerebont, wat is een leergemeenschap?

“Bij een leergemeenschap kom je als een groep studenten een organisatie binnen. Samen met een docent en de professionals die er werken, kijk je tegen welke problemen ze aanlopen. Wij gaan dan aan de slag om een oplossing te zoeken. Bij Villa Boerebont bedenken we bijvoorbeeld nieuwe activiteiten voor jongeren en verbeteren we bestaande activiteiten. We worden best vrijgelaten in wat we doen.”

Wat is Villa Boerebont?

“Bij de villa helpen ze jongeren tussen de 17 en de 27 jaar die om allerlei redenen niet thuis kunnen wonen, met dagbesteding of begeleid wonen. Er komen jongeren met psychische problemen, gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of een combinatie daarvan. We noemen ze deelnemers en geen cliënten.”

Wat houdt dagbesteding in?

“De dagbesteding varieert, Van koken en werken in de horeca, tot van alle repareren inde werkplaats en er is een winkel in Breda waar ze zich in kunnen zetten. Deelnemers doen zo werkervaring op waarmee ze uiteindelijk weer terug kunnen komen in de maatschappij.”

Wat doen jullie als studenten bij Villa Boerebont?

“We kijken en denken veel mee. Met een studiegenoot heb ik een sportzaal bij BRESS gehuurd. Daar willen we onze klas teambuilding bieden en later willen we dat ook bij Villa Boerebont doen.”

Wat kun je als social worker betekenen voor jongeren?

“Ik denk dat je de jongeren bij Villa Boerebont rust kunt bieden en warmte. Zodat ze zich veilig en thuis voelen. Nieuwe jongeren vinden het soms lastig om aansluiting te vinden bij anderen, daar ligt een taak voor de begeleiders. En een nieuwkomer kan ook effect hebben op de bestaande groep. Ik wil als beroepskracht later ook iets met jongeren gaan doen. Iets betekenen voor jongeren die geen fijne thuissituatie hebben. Om ze uit die sleur te halen, bijvoorbeeld via sport.”