Eva den Hartog

Als hbo-student word je in het diepe gegooid, maar dat is ook wat je nodig hebt. Neem dat maar van me aan.

"Ik moest in het begin wel enorm wennen. In het eerste blok krijg je veel lesstof, veel opdrachten en een heel groot project. Maar achteraf vind ik het grappig dat ik die eerste periode zo zwaar vond. Het is bijzonder hoeveel je in zo’n korte tijd kunt leren. Het eerste jaar is dan ook voorbij gevlogen.”

Energie

“Er zijn zoveel bijzondere medestudenten met creatieve ideeën. Er is zoveel energie. Ik kijk iedere dag opnieuw mijn ogen uit. En door de persoonlijke sfeer die er hangt, is er heel veel mogelijk qua lessen, hulp en ondersteuning tijdens je opleiding. De docenten hebben veel praktijkervaring. Dat levert leuke lessen op. Je krijgt het vak 'recht' bijvoorbeeld van een advocaat die vertelt over een zaak die hij op dat moment behandelt. Een docent die directeur van een bedrijf in Duitsland was, vertelt over internationale verschillen. Of je voert verkoopgesprekken met iemand die daar jaren ervaring in heeft.”

Je eigen bedrijf

“Het eerste jaar doe je een hoop basiskennis op en start je samen met medestudenten een eigen bedrijf. Je onderzoekt een probleem in de markt en ontwikkelt een nieuw product of een nieuwe dienst. Een eigen bedrijf beginnen moet je leuk vinden als je aan deze opleiding begint. En als je bedrijf goed gaat, heb je na 4 jaar niet alleen een hbo-diploma, maar ook een goed lopend bedrijf.”