Bewegingsonderwijs

Je gaat stage lopen en oefenen met het lesgeven aan groep 3 t/m 8 in de gymzaal.

Bewegingsonderwijs levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kind. Als je de opleiding Leraar Basisonderwijs hebt afgerond dan ben je bevoegd om bewegingsonderwijs, ofwel gymles, te geven aan groep 1 en 2. Voor lesgeven aan alle groepen is gewoonlijk een extra opleiding nodig. Bij Avans kun je in het derde studiejaar al beginnen aan deze extra bevoegdheid, via de vrijekeuze module Bewegingsonderwijs. Wanneer je deze met een voldoende afsluit, volgt na de opleiding Leraar Basisonderwijs of Pabo nog een assessment waarna je de bevoegdheid hebt. Student Naomi Maya Hau volgde deze vrijekeuze module en weet dat praktijkervaring een belangrijk onderdeel is.

Hoe ver ben je met je opleiding?

“Ik zit nu in mijn vierde jaar en ben dus gestart met afstuderen. De opleiding is me over het algemeen redelijk gemakkelijk afgegaan. Vooral de hoeveelheid van het derde jaar was even wennen, maar qua niveau is het goed te doen.”

Wat is dat precies, een vrijekeuze module?

“Een vrijekeuze module is een specialisatie/verdieping van de opleiding. Je kunt er een kiezen die je interessant vindt, of een waardoor je een bevoegdheid krijgt. Dat laatste geldt voor de vrijekeuze module Bewegingsonderwijs. Het is leuk om een keer buiten het klaslokaal les te geven en ook erg goed voor je eigen fitheid. Je hebt 3 keer per week les bij sportcentrum BRESS en leert niet alleen de theorie, maar sport ook op je eigen niveau. Je gaat stage lopen en oefenen met het lesgeven aan groep 3 t/m 8 in de gymzaal. Heerlijk de hele week in je joggingbroek/sportkleding lopen. Na het afronden van de module en het behalen van je diploma heb je de bevoegdheid om zelf gymlessen te geven.”

Waarom de vrijekeuze module Bewegingsonderwijs?

“Als kind heb ik veel gesport. Daarbij vond ik gymles op de basisschool ook altijd fijn en dat wil ik overdragen aan kinderen. Later als leerkracht wil ik zelf de gymlessen verzorgen. Je kunt na de Pabo ook een opleiding doen om de gymbevoegdheid te behalen, maar dan doe je daar 2 jaar over en met deze minor kost het je maar een half jaar. Het vraagt wel wat van je. Denk aan het verzorgen van lesvoorbereidingen, reflecties, portfolio’s opbouwen en natuurlijk je aanwezigheid en inzet tijdens de sportlessen bij BRESS.”

Wat doe je bij deze vrijekeuze module?

”De nadruk ligt op het leren lesgeven. Hoe je de activiteiten of spellen klaarzet, hoe je de kinderen kunt helpen zodat iedereen op het eigen niveau beweegt en speelt. Dat leer je samen met medestudenten tijdens de lessen. En bij je stageschool, waar je begeleiding krijgt van vakleerkrachten bewegingsonderwijs of door leerkrachten die de module al hebben afgerond. Je moet aan alle groepen 3 t/m 8 les hebben gegeven, zodat je het verschil qua niveau en lesgeven ook duidelijk opmerkt. Bij het volgen van de module beweeg je ook regelmatig. Daaraan koppel je dan theorie, zodat je jouw eigen aanbod ook goed kunt onderbouwen.”

Wat is jouw advies voor anderen?

“Informeer jezelf goed. Ga in gesprek met studenten die de module op dit moment volgen en doe de intake, zodat je inzicht krijgt in je eigen vaardigheid. Als je houdt van bewegen, spelen en lesgeven is deze vrijekeuze module zeker iets voor jou. Kies vooral een module die je leuk en interessant lijkt, dat helpt om gemotiveerd te blijven.”

"Wanneer je de module hebt afgerond ben je in staat om goede lessen bewegingsonderwijs te geven en ben je misschien zelf ook wel beter gaan bewegen. En heb je dingen gedaan die je op voorhand niet voor mogelijk had gehouden. Uiteindelijk is het lesgeven bepalend, we zijn op zoek naar goede lesgevers, niet naar topsporters."