Lisanne van Veen

Ik vind de stageperiode de leerzaamste en leukste periode van mijn opleiding.

Mijn naam is Lisanne en ik ben 19 jaar oud. Momenteel zit ik alweer in het derde jaar van de studie HRM. In de jaren dat ik deze opleiding volg, heb ik een hoop nieuwe kennis opgedaan en veel nieuwe vrienden gemaakt. De tijd is supersnel gegaan en dat is een goed teken.

Mijn studiekeuze

Ik zal teruggaan naar het moment dat ik een studiekeuze moest gaan maken, het eindexamenjaar van de havo. Voor het eerst liep ik een hogeschool binnen en ik vond het heel spannend. Er werden termen gebruikt als ‘propedeuse’, ‘modules’ en ‘tentamens’ en het begon mij al helemaal te duizelen. Maar ik heb de stap genomen en ik had geen betere keuze kunnen maken. Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat het mij interesseert hoe mensen in elkaar steken en wat hen motiveert. Dit is echter niet de enige reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Ik vind het ook fijn om naar mensen te kijken vanuit een zakelijk perspectief. Je bent namelijk constant bezig met de juiste balans vinden tussen de mensen in een organisatie en de organisatie zelf, wat ervoor zorgt dat je breed wordt opgeleid.  

Een warm bad

Toen ik eenmaal gestart was met deze opleiding kwam ik in een warm bad terecht. Ik kreeg van mijn mentor heel veel hulp om mijn draai te vinden op de opleiding en ik kon iedere docent makkelijk bereiken. Dit was ik totaal niet gewend vanuit mijn middelbare school, maar ik vond het heel prettig. Er waren in mijn klas ook veel studenten die veel minder hulp nodig hadden, maar ook dat was prima. Ik kwam er dan ook achter dat de docenten op deze opleiding handelen naar jouw behoefte. Heb je meer hulp nodig, dan is die hulp er altijd. Maar heb je geen hulp nodig en wil je het liever helemaal zelf uitzoeken, dan is dat ook prima.

Mijn cum laude behaalde propedeuse

Het eerste jaar vloog voorbij en voordat ik het wist, stond ik vol trots met mijn nieuwe vriendinnen op de foto met mijn cum laude behaalde propedeuse. Wat ik me nog goed herinner van die periode is dat ik het eerste verslag dat ik op de opleiding schreef, vergeleek met mijn laatste verslag uit het eerste jaar. Jeetje…, wat zat daar een verschil in! Het was zoveel professioneler en inhoudelijk zoveel complexer. Ik realiseerde me dat ik, zonder dat ik het doorhad, echt enorme stappen had doorgemaakt.

Ook in het tweede jaar volgde ik veel colleges en maakte ik tentamens en opdrachten. Het allerleukste hiervan vond ik de praktijkopdrachten. Zo gingen wij naar opdrachtgevers of kwamen zij naar Avans. We mochten onze adviezen ook daadwerkelijk presenteren aan de opdrachtgevers. Dat gaf een grote kick.

Dé periode van de opleiding: stagelopen

In het tweede halfjaar startte dé periode van de opleiding: stagelopen. Eerlijk gezegd zag ik hier al vanaf het begin van de opleiding tegenop, want wat had ik als groentje bij een organisatie nou te brengen? Nou, dat bleek al snel heel veel te zijn. Inmiddels zit ik in het tweede deel van mijn stageperiode bij Jumbo Supermarkten en ik vind dit veruit het leukste onderdeel van de hele opleiding. Het is zo gaaf om echte verantwoordelijkheden te hebben, mee te denken over het HR-beleid en de kennis die jij hebt opgedaan in je studieboeken in de praktijk tot leven te zien komen. Mijn collega’s zijn super geïnteresseerd in wat ik vind, omdat ik een frisse blik van buiten meenam. Ook al weet je het zelf op dat moment niet; jij hebt kennis en ideeën waar al die mensen in de praktijk nog helemaal niet over nagedacht hebben.

Als je stageloopt, krijg je een goed beeld of de opleiding echt iets voor jou is. Natuurlijk zijn hierbij eindeloze mogelijkheden: je kunt je stage toespitsen op een specifiek HR-deelgebied, bijvoorbeeld recruitment, maar je kunt je stageperiode ook gebruiken om van alle HR-deelgebieden wat te zien. Je kunt zelfs stagelopen in het buitenland: hoe gaaf is dat!

Ik heb ervoor gekozen om me tijdens mijn stage breed te oriënteren. Ik zie van veel HR-deelgebieden dus een beetje. Ik vind dit zelf supertof, omdat ik zo kan zien welke dingen ik leuk vind en welke dingen juist niet. Want minder leuke dingen horen er natuurlijk ook bij. Ik ben tijdens mijn stage heel veel uiteenlopende dingen aan het doen, van loonadministratie tot een wervingscampagne opnemen met Bram Krikke. Hoe gaaf! Tot nu toe durf ik te zeggen dat de stageperiode de leerzaamste en leukste periode van mijn opleiding is en dat het goed aansluit op het eerste anderhalf jaar van mijn opleiding. Daarnaast krijg ik tijdens mijn stage fijne begeleiding van school, zodat mijn stageperiode harstikke goed verloopt.