Iris Nouwen

Veel keuzevrijheid in wat je wil leren en waar je dit wil doen.

Iris studeert bijna af en kijkt terug op haar enorme ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Mijn naam is Iris Nouwen, 20 jaar en ik ben momenteel vierdejaarsstudent Human Resource Management (HRM) bij Avans Hogeschool. Dit betekent dat ik in september ben begonnen met afstuderen. Naast mijn studie hou ik van sporten en vind ik het supergezellig om leuke dingen met vrienden te doen. Gelukkig is dit alles goed te combineren waardoor ik hier genoeg tijd voor heb.

De combinatie tussen cijfers én mensen

Ik ben vanuit de havo in 2017 ingestroomd in het eerste jaar van de opleiding, ik was toen 17 jaar. Op de havo was ik goed in vakken als economie en management & organisatie. Ik vond het leuk om hiermee bezig te zijn, maar ik merkte al gauw dat dit niet iets was wat ik fulltime wilde doen. Ik vond deze economische vakken té cijfermatig. Daarnaast ben ik een écht mensen-mens. Ik haal ontzettend veel energie uit het in contact zijn met mensen. Daarom tipte iemand mij over HRM: de combinatie tussen economie en het bedrijfsleven én met mensen bezig zijn. Toen ik een Open avond had bijgewoond wist ik gelijk dat dit was wat bij mij paste. Je bent werkzaam in een organisatie waarbij je je richt op de mensen die er werken en probeert continu de belangen van beide partijen te behartigen. Leuk!

Praktijkgericht onderwijs

De eerste 1,5 jaar van de opleiding heb ik praktijkgericht onderwijs gevolgd. Dit bevatte hoorcolleges, werkcolleges, gastcolleges, en bedrijfsbezoeken. Ook waren er integrale opdrachten waarbij we met een groepje studenten aan een gezamenlijk groepsproduct werkten. Het onderwijs richt zich erg op de praktijk, wat ik erg prettig vind. Zo krijg je direct een goed beeld van de theorie die je hebt geleerd. En je krijgt ook een goed beeld hoe je dit in de praktijk toepast, niet geheel onbelangrijk.

Stage

In de tweede en de derde liep ik een jaar stage. Dit mocht ik bij 1 organisatie doen of verdelen over 2 organisaties. Ik heb er voor gekozen voor 1 organisatie omdat ik me dan echt kon verdiepen in het bedrijf en ik de mensen in het bedrijf in een halfjaar goed kon leren kennen. Aan de andere kant waren 2 bedrijven ook goed geweest, aangezien je dan in een korte tijd kan proeven wat de verschillen in HR zijn bij 2 verschillende bedrijven. Dan krijg je een goed beeld van wat bij je past en wat niet. Ik heb stagegelopen bij een uitzendorganisatie, namelijk bij Driessen in Helmond. Omdat dit een echte HR-organisatie is, heb ik hier veel geleerd over alle facetten van het vak. Daar ben ik erg bij mee.

Minor in het buitenland

Het tweede halfjaar van de derde was het tijd voor mijn minor. In Nederland zijn veel interessante minors beschikbaar op het gebied van HR, maar ik was met name geïnteresseerd in een buitenlandse minor. Het leek mij ontzettend gaaf om een deel van mijn studie in het buitenland te volgen omdat dit totaal buiten mijn comfortzone was. Ik wilde nieuwe mensen leren kennen, gave plekken zien, meer leren over verschillende culturen en aan mijn Engels werken. Toen ik de mogelijkheid kreeg om naar Vaasa in Finland te gaan, heb ik deze kans met beide handen gegrepen.

Ik studeerde een halfjaar International Business bij VAMK University of Applied Sciences. Dit was een vrij algemene minor met vakken als International Human Resource Management, Communication in Business Life, International Marketing Management, Cross Cultural Management, Organizational Behaviour, Corporate Social Responsibility en ga zo maar door. Alle vakken hadden een bepaalde aansluiting op HRM. Ik heb samengewoond met veel andere internationale studenten uit bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, België, Duitsland en Rusland. Met hen heb ik naast de lessen van de minor heel veel gave dingen gezien en gedaan; leuke feestjes, een trip naar Helsinki en Oslo en een trip naar Lapland waar ik het noorderlicht heb gezien. Daar deden we een tocht op de sneeuwscooter en op een huskyslee en gingen we skiën. Dit was voor mij een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb hier veel nieuwe mensen leren kennen, veel geleerd over verschillende culturen en niet te vergeten veel geleerd over mijzelf. Dit kan ik iedereen aanraden.

Afstuderen!

Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeropdracht bij Renewi Nederland. Ik verbaas mij nu al over de enorme ontwikkeling die ik heb doorgemaakt als ik terugkijk naar jaar 1. Ik heb heel veel geleerd en ook al heel veel ervaring opgedaan in de praktijk. Hier ben ik erg blij mee.

Persoonlijke begeleiding

Ik kan zeker zeggen dat ik tevreden ben over de opleiding HRM bij Avans. Alle facetten van het vak komen voorbij maar hiernaast heb je ook zelf veel keuzevrijheid in wat je wil leren en waar je dit wil doen: 1 jaar stage, half jaar minor en 1 jaar afstuderen. Door de huidige situatie rondom het coronavirus vindt al het onderwijs voor mij online plaats, maar dit is naar mijn mening allemaal erg goed georganiseerd. Er is nog altijd ruimte voor de persoonlijke begeleiding die ik vanuit Avans gewend ben en er wordt goed naar de input en mening van studenten gevraagd om het onderwijs zo goed mogelijk te laten aansluiten bij onze behoeften.