Coronaproof gymles aan ouderen

Zorgen dat de bewoners actief blijven en voorkomen dat ze zich eenzaam gaan voelen.

Lindy Meeuws (tweede van links op de foto) is eerstejaars HBO-Verpleegkunde in ’s-Hertogenbosch. Voor haar opdracht Maatschappelijke betrokkenheid gaf ze corona-proof gymles aan ouderen in een zorgcentrum.

“Oorspronkelijk wilde ik een bijdrage leveren aan de Koningsspelen bij mij in de buurt. Corona gooide roet in het eten. Samen met studieloopbaanbegeleider Dianne van den Berg bedacht ik een alternatief; gymles geven aan de ouderen in zorgcentrum De Taling. Het doel: zorgen dat de bewoners actief blijven, ze afleiding bieden en zo voorkomen dat ze zich eenzaam gaan voelen. Met 4 andere studenten ging ik aan de slag om 6 lessen te maken.

Samenwerken online verliep gemakkelijk. We kennen elkaar al een jaar en vertrouwen op elkaar. Iedereen deed z’n best, dat wisten we. We verdeelden de lessen en bespraken de voortgang via Teams. Per les schreven we alle oefeningen uit en zochten de juiste muziek erbij. Ook maakten we filmpjes voor elkaar waar we de oefeningen voordeden, zodat de anderen op die manier de oefeningen en dansjes konden leren. Zo’n dansmove of oefening lieten we ook via Teams soms live aan elkaar zien; laptop in de hoek van de kamer en voordoen voor de camera. Erg grappig.”

Warming-up

“Met het zorgcentrum spraken we af op welke dagen we kwamen. Een week van tevoren kregen de bewoners via een poster informatie wanneer we welke les kwamen geven. We stonden buiten op het grasveld met een microfoon en grote geluidsbox, de bewoners konden ons zo vanaf hun tuintje of balkon zien en horen. Voor de bewoners op de hogere balkons maakten we gebruik van een stellage, zodat we ook voor hen goed zichtbaar waren. Om de ouderen naar de balkons te lokken, begonnen we altijd met een hilarische warming-up. Dat werkte goed.”

Grootouders als referentie

“Alle lessen hadden een thema: Grease, ABBA, gouwe ouwen, zitdansles. Bij het kiezen van de muziek hebben we zoveel mogelijk bekende nummers voor iedereen gekozen, dat werkte het beste merkten we. Daarbij waren onze eigen grootouders natuurlijk onze referenties. En we verlaagden bijvoorbeeld de snelheid van sommige nummers, omdat het anders te snel gaat. Ter plekke pasten we soms oefeningen aan, zodat ze makkelijker werden. Want om je goed te verplaatsen in de ouderen is nog best lastig.”

Energie

“De bewoners waren enthousiast. De mensen deden lekker mee, of ze kwamen kijken en klapten mee. We hebben zulke mooie reacties gehad, zelfs een gedicht en tekening als dank. Ze genoten zichtbaar en wij ook. Want wat vond ik het fijn dat mijn medestudenten en ik elkaar weer zagen bij de uitvoering van de gymlessen! Dan kun je elkaar tenminste echt recht in de ogen kijken zonder haperende verbindingen. En de energie die we voelden tijdens die live lessen, ook als we dezelfde les voor de vijfde keer die dag gaven, dat lukt echt niet online. Al met al een win-winsituatie.”