Ruben Swart

Ik weet uit eigen ervaring waar studenten tegenaan kunnen lopen.

Ruben Swart studeerde af bij Communication & Multimedia Design in Den Bosch. Nu is hij freelancer op het gebied van video en animatie en docent bij Communication & Multimedia Design bij Avans Hogeschool.

Zelfstandig ondernemer

“Via een oud-klasgenoot kwam ik na het afstuderen aan een opdracht en ben ik min of meer in het zelfstandig ondernemerschap gerold. Maar mijn bedrijf heb ik verder nooit gepromoot. Op het moment dat het met opdrachten wat rustiger liep, belde een oud-docent. Of ik 2 maanden wilde helpen bij de uitleen van Communication & Multimedia Design. In die 2 maanden ben ik betrokken geraakt bij het helpen van denkprocessen van studenten. Toen kreeg ik de vraag of ik tot het einde van het collegejaar wilde blijven."

Mooi om mee te denken

"Momenteel ben ik docent en geef ik werkcolleges bij Avans. Ik merk dat door het kleine leeftijdsverschil studenten snel aankloppen. Ik weet uit eigen ervaring waar ze tegenaan kunnen lopen. Het is ook mooi om met studenten mee te denken en ze de juiste vragen te stellen waardoor ze anders tegen dingen aan gaan kijken."

Ondernemen werkt verslavend

"Naast Avans werk ik ongeveer 2,5 dag per week voor mijn eigen bedrijf. Soms knal ik 7 dagen door en maak ik weken van 60 tot 70 uur. Een eigen bedrijf kost veel tijd maar het werkt verslavend. Ik ben een creatieve duizendpoot en kan er echt mijn ei in kwijt. Het is heel divers. Zo maakte ik een animatie voor een revolutionair stamcellenkweekbakje en ook een promovideo voor een kinderdagverblijf."

Ruimte om te experimenteren

"Voordat ik deze opleiding koos neigde ik naar video en animatie. Maar ik had zoveel interesses, ik wilde mijn horizon niet vernauwen. CMD is een hele brede en leuke keuze gebleken. Ik kreeg de ruimte om te experimenteren en me alsnog verder te ontwikkelen in video en animatie.”