Niek de Nooijer

Door mijn stage kon ik snuffelen aan de universiteit en studeren in het buitenland.

Niek de Nooijer houdt van uitdagingen en het zoeken naar oplossingen. Voor zijn derdejaarsstage ging hij naar Barcelona. 

Vierdejaars Chemische Technologie

Natuur- en scheikunde waren zijn favoriete vakken op de havo. Daarom koos Niek de Nooijer zijn opleiding Chemische Technologie bij Avans. “De vakken zijn divers en allemaal even interessant. Vanuit de theorie start je al snel met de praktijk: je gaat in groepjes praktijkopdrachten doen en leert ook van elkaar. Van de instromers vanuit mbo bijvoorbeeld, die al echt een ‘kijk op de praktijk’ hebben."

"In mijn derde jaar heb ik bewust gekozen voor een stage in het buitenland. Dat vraagt wat meer voorbereiding, maar dat is het zeker waard. Samen met een medestudent ben ik 5 maanden naar Barcelona geweest. Daar hebben we allebei – in het Engels – een individuele opdracht uitgevoerd aan de universiteit. Ik had een interessante opdracht waarmee ik me kon verdiepen in watertechnologie. Maar wat het echt bijzonder maakte was de combinatie van snuffelen aan de universiteit en de ervaring van studeren in het buitenland. Het was leuk, leerzaam en verrijkend.”

Een puzzel oplossen

“In mijn volgende stage ga ik voor Synvalor in Moerdijk de nieuwe vergasserinstallatie testen. In de minor duurzame technologie heb ik me al verdiept in de massabalans voor deze vergasser. Nu ga ik aan de slag met de testopstelling: meten, gegevens interpreteren en de instellingen aanpassen tot het optimale resultaat wordt bereikt. Het leuke is de puzzel die je moet oplossen. Wat prima lukt als je je basiskennis creatief weet toe te passen. Als chemisch technoloog ga ik steeds nieuwe uitdagingen tegenkomen, daarom zie ik mijn toekomst zorgeloos tegemoet!”

Blijven leren

“Met de opleiding Chemische Technologie kun je veel kanten op, het vakgebied is breder dan ik dacht. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen als ik klaar ben: werken of eerst verder studeren aan een universiteit – misschien wel die van Barcelona. Wat het ook wordt: ik blijf leren, want bij elke opdracht en elke werkgever komen nieuwe onderwerpen op je pad. Thema’s waarin je je eerst wilt verdiepen om de opdracht te kunnen uitvoeren. Ondertussen gaan de ontwikkelingen op het gebied van technologie en duurzaamheid natuurlijk door. Er valt voor mij veel te kiezen met mijn CT-diploma!”