Martijn Punt

We houden ons bezig met het verbeteren, optimaliseren en uitbreiden van fabrieken.

Martijn Punt studeerde af bij Chemische Technologie van Avans Hogeschool. Nu is hij procestechnoloog bij Royal Cosun. “In het Innovation Centre van Royal Cosun R&D houd ik me bezig met onderzoek en procestechnologische ondersteuning voor de afdeling proces- en suikertechnologie. Onder Royal Cosun vallen bedrijven als Aviko, van de friet, en SuikerUnie.”

Hogere waarde realiseren

“We houden ons bezig met het verbeteren, optimaliseren en uitbreiden van de fabrieken. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we voor reststromen een hogere waarde kunnen realiseren. Als suiker uit de suikerbieten is gehaald, is bietenpulp het restproduct. Dat wordt gebruikt als veevoer, maar we kunnen er ook cellulosevezels uithalen die we gebruiken voor het verstevigen van plastics of het dikker maken van wasmiddelen.”

Testen door heel Europa

“De meeste onderzoeken beginnen met testen in het lab. Daar werk ik met kleine hoeveelheden, 100 gram bijvoorbeeld. Daarna ga ik verder in de pilothal waar ik test met grotere apparatuur en hoeveelheden. Zo kom je dichter bij de resultaten van een grote fabriek. Voor andere onderzoeken, zoals het optimaliseren van fabrieken, kom ik op verschillende plekken in Nederland, maar ook in Duitsland en Polen.”

Doorstuderen na het mbo

“Ik ben ooit begonnen met de mbo-opleiding Procestechniek, daar leer je hoe je een fabriek moet besturen. Toen ik klaar was, wilde ik nog niet werken dus ging ik doorstuderen aan het hbo.”

Eigen ideeën inbrengen

“Als procestechnoloog ben je meer bezig met het verbeteren van processen, je kunt je eigen ideeën inbrengen. Met name het projectmatig werken, wat ik tijdens mijn opleiding Chemische Technologie veel heb gedaan, zie ik terug op de werkvloer. Ook moesten we veel berekeningen maken. Dat heb je wel nodig om de technologie te begrijpen, al maak ik sinds ik van school af ben weinig berekeningen meer, maar ben ik meer praktisch bezig.”