Hélène Hooft

Verhaal van Hélène Hooft

Wat je leert en leest op school kun je direct inzetten op je werk. En ook andersom.

Hélène had een baan als begeleider op een woongroep. Maar ze wilde meer. Na zich een jaar georiënteerd te hebben koos ze voor de hbo-opleiding Social Work bij Avans Deeltijd.

Leuk en afwisselend werk

Hélène Hooft werkt bij Reinaerde, een organisatie in Utrecht en omstreken voor ondersteuning van mensen van jong tot oud met een verstandelijke of lichamelijke beperking.  Eerst had Hélène een baan als begeleider op een woongroep. Haar deeltijd mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 had haar daar gebracht. Maar ze wilde meer perspectief voor de toekomst. Kansen vergroten. Na zich een jaar georiënteerd te hebben koos ze voor de opleiding Social Work Associate degree bij Avans Deeltijd.   

Toen er tijdens deze opleiding een interne vacature beschikbaar kwam, heeft ze hierop gesolliciteerd en is ze aangenomen. Ze kwam voor deze functie in aanmerking door haar bacheloropleiding. Zo werkt ze nu met veel plezier als Coach cliëntenparticipatie. ‘Ik ondersteun lokale cliëntenraden in de medezeggenschap’, legt Hélène uit. ‘En ik vind het erg leuk en afwisselend werk.’   

Over haar deeltijdopleiding is ze duidelijk: ‘Studeren en werken is en blijft een hele uitdaging. Maar wat ik heb gemerkt is dat als je het niet onderschat en vanaf dag 1 goed de lessen volgt en je huiswerk doet en de lessen voorbereidt, dan is het prima te doen. Bovendien is het dan ook heel waardevol, omdat je wat je leert en leest op school direct kunt inzetten op je werk. En ook andersom. De ervaring op m’n werk neem ik mee in de klas.’ 

Werken met een planning

Maar het vraagt uiteraard ook de nodige discipline en doorzettingsvermogen. Je gaat maar 1 dag in de week naar school. Dat lijkt niet zoveel, maar de week is ook heel snel om. ‘Je werkt natuurlijk en je hebt in het weekend ook leuke dingen te doen met vrienden en familie. Wat mij hielp is werken met een planning. Iedere week kijken welke afspraken ik heb, zowel privé als voor m’n werk, zodat ik weet waar de ruimte zit voor de studie.’ Houd alles goed bij, is het advies van Hélène. Het wordt alleen maar moeilijker om de studie bij te benen als je een achterstand oploopt.