Auke Deunk

De studie is heel interessant en de docenten zijn betrokken en kundig. Ook van mijn medestudenten steek ik veel op.

Auke Deunk maakte een carrièreswitch. “Ik ben dit jaar gestart met de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs bij Avans Hogeschool.”

Wat deed je voordat je weer ging studeren?

“Ik heb 20 jaar geleden Bedrijfskunde gestudeerd. Daarna heb ik jaren gewerkt in de consultancy. De laatste 7 jaar was ik bestuurssecretaris en teamleider bij een overheidsorganisatie.”

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?

“Bij mijn vorige werk moest ik veel vergaderen, stukken schrijven en achter een computer zitten. Allemaal dingen die ik absoluut niet wilde toen ik jong was, maar ik ben er ingerold en heb het ook jaren met veel plezier gedaan. Maar het idee dat ik dit soort werk nog ruim 30 jaar zou moeten doen stond me tegen. Daarom keek ik verder naar wat ik dan wel zou willen: iets met kinderen, iets betekenen voor de maatschappij en niet meer de hele dag achter de computer zitten. En wat is dan mooier dan het vak van leerkracht?”

Wat vind je van de opleiding?

“De studie is heel interessant en de docenten zijn betrokken en kundig. Ook van mijn medestudenten steek ik veel op. Bijvoorbeeld via het uitwisselen van praktijkervaringen. Het is leuk dat deeltijd uit zo’n gemixte groep bestaat, waardoor iedereen een eigen ervaringen inbrengt. En je loopt stage vanaf week 2 van de opleiding. Spannend in het begin, maar ook heel tof en fijn. Je kunt elke week de theorie in de praktijk zien en ook zelf dingen uitproberen. Binnen een paar weken wist ik dat ik de goede keuze heb gemaakt, want de opleiding is interessant en de praktijk vond ik vanaf het begin superleuk.”

Hoe combineer je alles?

“Dat combineren was in het begin echt wel wennen. Ik doe de versnelde variant van de deeltijdopleiding en probeer deze dus in de helft van de tijd af te ronden. Dat betekent dat ik 4 jaar studie in 2 jaar tijd probeer te doen. Ik heb ontslag genomen om voldoende tijd te hebben, dus dat betekent dat ik vooral overdag studeer als de kinderen naar school zijn. Op dinsdag- en donderdagavond heb ik les en op maandag loop ik stage. En om wat extra praktijkervaring op te doen loop ik ook om de week op woensdag nog stage. Soms studeer ik dan ook nog in de avonden of in het weekend. Het is druk, maar omdat ik het zo interessant vind, lukt het vooralsnog goed.”

Heb je tips voor anderen die dit mogelijk ook willen gaan doen? 

“Loop een avondje mee met een deeltijdstudent en bel eens een school of je een dagje mag komen snuffelen. Veel leerkrachten vinden het leuk om te laten zien hoe het eraan toe gaat en zo krijg je een goed beeld van het vak en de opleiding. En besef dat het echt veel werk is, dus zorg dat je er tijd en ruimte voor maakt in je persoonlijke leven. Welke keuzes dat zijn, moet iedereen voor zichzelf bepalen. Ik dacht dat het wel meeviel met de studielast, maar dat valt dus echt niet mee. En verder: ga er vooral voor. Ik heb liever spijt van dingen die ik wel gedaan heb dan van dingen die ik niet gedaan heb. Jij toch ook?”