Judith Curfs

Deze opleiding is goed toepasbaar in het werkveld.

Judith is een alleenstaande moeder van 4 prachtige puberjongens: 18, 16, 14 en 11 jaar jong. Daarnaast volgt zij de deeltijdopleiding HBO-V. Hoe combineert ze dat?

Met haar kinderen heeft ze een rijk sociaal leven. Ze sporten, maken muziek, doen vrijwilligerswerk en houden bovenal van gezelligheid binnen en buiten het gezin. 

Durf de sprong te wagen

“Door omstandigheden kon ik na het behalen van mijn havodiploma mijn kinderdroom, verpleegkundige worden, niet realiseren. Een jaar of 5 geleden zag ik een artikel in een lokale krant staan. Daarin werd een vrijwilliger gezocht voor een meervoudig beperkt kindje. Het leek alsof mijn naam in het artikel genoemd werd; ik móest schrijven en werd maatje van Imre. 

Onze kennismaking was liefde op het eerste gezicht. Terwijl we samen wandelden of muziek maakten, werd mijn zorgwaakvlam aangewakkerd tot een enthousiast vuur. Toen de gelegenheid tot omscholen naar de gezondheidszorg zich voordeed, greep ik deze kans met beide handen aan, zoals je je misschien kunt voorstellen.”

Een gezonde dosis motivatie

“In mijn jongere jaren behaalde ik een hbo-diploma. De motivatie die ik toen had, is in geen enkel opzicht te vergelijken met de enthousiaste explosie die zich tijdens deze studie voltrekt. Wat vind ik het leuk en interessant! En wat is deze opleiding ongelofelijk goed toepasbaar in het werkveld. De continue uitdaging om enerzijds het geleerde toe te passen in de praktijk en anderzijds issues uit de praktijk met behulp van theorie en Evidence Based te verklaren; ik kan er geen genoeg van krijgen.”

Stel realistische doelen

“Terugkomend op die eerste vraag: hoe combineer je studeren met privéleven en werk? Dat valt soms inderdaad niet mee. Zeker nu ik mijn studietempo probeer te verhogen en 2 modules per half jaar volg. Bij aanvang van mijn opleiding had ik bedacht dat ik alles minutieus zou gaan plannen. Ik zou alle lessen heel goed voorbereiden en volgen. En ik zou het maken van de in te leveren producten, zoals verslagen, synchroon laten lopen met de lessen.

Al heel snel bleek dit geen haalbare kaart door meerdere redenen. Op diverse afdelingen van de organisatie waarvoor ik werk, sloeg corona toe. Ik bood mijn hulp aan om collega’s te vervangen of te ondersteunen. Verder kon ik door mijn variabele werktijden de ene week meer tijd aan mijn opleiding besteden dan de andere week. Tenslotte volgden ook mijn kinderen thuisonderwijs. De verleiding om samen te eten of wat te drinken was soms groter dan mijn motivatie; de gezelligheid die zij brengen, kan niets, zelfs geen uitdagende opleiding, vervangen."

Wees lief voor jezelf

"Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat gefrustreerd raakte van de druk die ik mijzelf had opgelegd. Gelukkig was er een hele fijne docent-coach die een luisterend oor bood, evenals medestudenten en diverse docenten. Dat is écht een dikke pluim voor Avans: ook al heb je elkaar alleen nog maar via Microsoft Teams gezien en gesproken, de lijntjes zijn kort en iedereen is erg benaderbaar.

Door de touwtjes van de planning wat te laten vieren, binnen het gezin samen af te spreken op welke momenten we kletsen en op welke momenten we serieus aan onze studie werken en toch het einddoel van elke module in het oog te houden, is het eerste half jaar inmiddels succesvol afgesloten. De eerste 30 studiepunten zijn binnen.

De concrete afspraken binnen het gezin zorgden ervoor dat we allemaal genoeg tijd hadden voor onze opleidingen en zeker ruim voldoende tijd hadden voor ontspanning. Het feestje van positieve studieresultaten hebben we met z’n vijven dan ook uitgebreid gevierd!”