Perry Le Doux

Ik hoop uiteindelijk een steentje bij te kunnen dragen aan een schonere leefomgeving voor iedereen.

"Moderne auto’s, elektrische fietsen, smartphones, smart home-elektronica, zonnepanelen: allemaal belangrijke technologische ontwikkelingen. Ik vind het fascinerend om in detail te kunnen begrijpen hoe bovenstaande apparaten in elkaar steken en wat er nou wérkelijk voor nodig is om ze te kunnen bouwen."

"Na mijn mbo-opleiding Elektrotechniek ben ik aan het werk gegaan in de industrie. Daarin heb ik veel van het werkveld kunnen zien en ervaring mogen opdoen. 5 jaar verder voel ik mezelf vakvolwassen en ervaren genoeg om een deeltijdopleiding Elektrotechniek te starten en engineer te worden."

Klimaatverandering

"Voor mij persoonlijk is klimaatverandering een belangrijk onderwerp. Stiekem hoop ik ooit iets te kunnen doen aan de problemen rond verspilling en overmatig gebruik van energie. Daarvoor moet ik eerst begrijpen hoe die energie wordt opgewekt en geleverd. Mede om deze reden ben ik sinds kort in dienst bij een energieleverancier als junior engineer. Ik hoop uiteindelijk een steentje bij te kunnen dragen aan een schonere leefomgeving voor iedereen."

Basis van elektrotechniek

"In de opleiding zul je in eerste instantie de verbanden tussen wiskunde en natuurkunde leren begrijpen. Je verdiept je in hoe stroom gemaakt wordt en leert over weerstanden, spoelen, condensatoren, schakelmaterialen en nog veel meer. Deze componenten vormen de basis van elektrotechniek. Ook kom je veel te weten over meten en regelen van processen. Bijvoorbeeld: het regelen van de temperatuur bij jou thuis of het regelen van een gecontroleerde energieopwekking in een kerncentrale."

"De studie is pittig en onderwerpen als ‘stroom’ en ‘spanning’ zijn best abstract. Je kunt je er moeilijk een fysieke voorstelling van maken. Maar zodra je wat feeling begint te krijgen met de techniek en de connectie kunt maken tussen wis- en natuurkunde, wordt het vak echt mooi. Dus zorg voor een goede voorbereiding en schroom niet."

Baangarantie

"Een leuke bijkomstigheid is dat je bijna een 100% baangarantie hebt na het behalen van je diploma. De werkplekken liggen voor het oprapen. En met alle technische ontwikkelingen loop je altijd tegen nieuwe uitdagingen aan. Het wordt nooit saai!"