Nazek Shehab

Zorg dat er een gezonde balans is tussen werk, privé en school.

Nazek Shehab is docent aan de deeltijdopleiding Accountancy bij Avans én heeft vroeger de opleiding zelf ook gevolgd. Ze weet als geen ander hoeveel er op een deeltijdstudent af kan komen. Haar boodschap: zorg dat er een gezonde balans is tussen werk, privé en school. 

“In mijn eerste jaar als student was ik erg zoekende naar de juiste balans. Samen met mijn man had ik een rijk sociaal leven. In het weekend feesten. Gezellig op pad met vriendinnen. Geen afspraak sloeg ik over. Maar ik merkte dat ik structuur moest inbouwen om mijn opleiding te halen. Woensdagavond werd daarom mijn vaste studeeravond en vrijdag volgde ik de hele dag lessen. In mijn laatste jaar raakte ik zwanger en ervaarde pas hoe complex het is als je een gezinsleven hebt en daarnaast studeert.”

Eigen ervaringen inzetten

“Als student vond ik het constant zenden van docenten absoluut niet leuk. Dan blokkeerde ik compleet. Dat probeer ik bewust te voorkomen in mijn lessen door tussendoor een opdracht of praktijkvoorbeeld aan te halen. Dat is iets wat ik zelf heb gemist.”

Modulair onderwijs 

“Destijds startte ik als beginnend accountant – en deeltijdstudent – met de boekhouding van een klant en het samenstellen van kleine jaarrekeningen. De vakken die daarover gingen kreeg ik echter niet gelijk in het eerste studiejaar, maar in jaar 2 of 3. Deeltijdstudenten kunnen nu zelf kiezen in welke periode ze een module volgen. Dat vind ik een groot voordeel. Wanneer een student weet dat hij of zij begint op een fiscale afdeling waar ze werken met aangiftes inkomstenbelasting (IB), dan kan de student ervoor kiezen om eerst de module te volgen die de theorie daarover behandelt.” 

Balans terugvinden

“Ik heb altijd geroepen: ‘Ik wil ooit het onderwijs in’. Ik leer mensen graag dingen, wil vertellen en advies geven hoe ze dingen kunnen aanpakken. Nadat mijn werk bij een multinational ophield door een fusie heb ik de stap naar het onderwijs gezet. Het is een van mijn beste keuzes. In het begin moest ik de balans weer terugvinden. Maar inmiddels vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.”

Bekijk je individuele situatie

“Twijfel je over de deeltijdstudie, dan adviseer ik je om je eigen situatie goed in kaart te brengen. Kun je de balans behouden tussen werk, privé en school? Wanneer je denkt dat je die verantwoordelijkheid aankan, zou ik zeggen: ‘Gewoon doen’.”