In het Zelfbewuste Huis van het Urban Living Lab Breda werken studenten, onderzoekers, inwoners en professionals samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Eén van die uitdagingen is het langer thuis wonen met dementie. In dit project onderzoeken ze hoe technologische innovaties ouderen kunnen ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis te blijven wonen.
Studenten ontwikkelen geur- en kleurverspreider
Avans-studenten van de minors Product design for health en AI Translator werken gezamenlijk aan een slim hulpmiddel: een geur- en kleurverspreider. Dit prototype moet mensen met dementie in een vroeg stadium helpen hun dagritme te ondersteunen, bijvoorbeeld door op vaste tijden geuren en kleuren te verspreiden die gekoppeld zijn aan specifieke momenten van de dag.
De studenten testen het prototype momenteel samen met ouderen bij de dagbesteding van zorgorganisatie Surplus. In een huiselijke setting onderzoeken ze hoe cliënten reageren op kleurkaarten en geuren en welke associaties deze oproepen.
AI maakt persoonlijke afstemming mogelijk
Binnen het project speelt kunstmatige intelligentie (AI) een belangrijke rol. Nadat de eerste testen zijn afgerond, gaan studenten van de minor AI Translator aan de slag met het ontwikkelen van een gepersonaliseerd geur- en kleurprofiel, afgestemd op de voorkeuren en het gedrag van de gebruiker. Zo sluit de technologie nog beter aan bij de individuele behoeften van mensen met dementie.
Samenwerking binnen de regio
Het Zelfbewuste Huis is onderdeel van het Urban Living Lab Breda, waar inwoners actief worden betrokken bij stedelijke transities met oog voor brede welvaart: gezondheid, kansen, duurzaamheid en leefbaarheid.
“Het idee voor het Zelfbewuste huis is ontstaan vanuit onze samenwerking met Bredata”, vertelt Cees Hogendoorn, projectleider Het Zelfbewuste Huis. Hij begeleidt het project vanuit Avans Hogeschool. “Bredata was op zoek naar mogelijkheden om digitalisering toe te passen in de woningen van mensen in Breda.”
Belangrijke partners in dit project zijn naast de gemeente Breda (via Bredata, het masterplan digitalisering) zorgorganisatie Surplus en het Europese Pioneer-project.
Meer weten? Kijk op de website van Urban Living Lab.
In maart en april richten we ons op Gezondheid, zorg en welzijn, een belangrijk thema van Avans. We doen praktijkgericht onderzoek waarin het perspectief van verschillende mensen, verschillende vormen van onderzoek en de invloed van de leefomgeving aan bod komt. Dat onderzoek verbinden we met onderwijs en werkveld. Door onze kennis te delen, stellen we professionals in staat om het verschil te maken.