Van bindend studieadvies naar doorstroomnorm van 45 punten

Vanaf studiejaar 2025-2026 voert Avans een nieuwe doorstroomnorm in, waardoor studenten die minder dan 45 studiepunten halen in hun eerste jaar niet verplicht zijn om de opleiding te verlaten. In plaats daarvan kunnen zij een maatwerktraject volgen of het jaar opnieuw doen. Dit maakt de hogeschool flexibeler en ondersteunt studenten die een valse start maken.

Jan Bogerd, lid van het college van bestuur van Avans, licht toe: “Voor het studiejaar 2024-2025 hanteert Avans Hogeschool nog het bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat eerstejaarsstudenten minimaal 45 van de 60 studiepunten moeten behalen om hun opleiding te mogen voortzetten. Als een eerstejaarsstudent niet minimaal 45 punten haalt, moet diegene de opleiding verlaten.”

Gepersonaliseerd plan

Bogerd vervolgt: “Vanaf studiejaar 2025-2026 voeren we een Avansbrede doorstroomnorm van 45 studiepunten in. Dit betekent dat studenten die deze norm halen, automatisch doorstromen naar het tweede jaar. Studenten met minder dan 45 studiepunten bekijken samen met hun studieloopbaanbegeleider wat de beste aanpak is: switchen naar een andere opleiding, doubleren, of een maatwerktraject opstellen. Met zo’n gepersonaliseerd plan van aanpak kunnen studenten beginnen met vakken uit jaar 2, terwijl zij vakken uit jaar 1 inhalen. Studenten krijgen hierbij extra begeleiding om deze punten naast de leeractiviteiten van het tweede leerjaar te behalen.”

Focus op studentsucces en inclusiviteit

De nieuwe doorstroomnorm is bedoeld om de focus te verleggen naar studentsucces en inclusiviteit, waarbij keuzevrijheid en flexibele leerroutes centraal staan. Avans wil hiermee de druk en stress voor studenten verlagen en een positieve studieomgeving creëren. Bogerd benadrukt: “Wij willen gemotiveerde studenten die aan de instroomeisen voldoen niet meteen afstraffen voor een valse start, maar hen via goede begeleiding de kans geven hun opleiding succesvol af te ronden. De overgang van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs is voor veel studenten groot. En studenten kiezen bewust voor een bepaalde opleiding, vaak ook in de buurt van waar ze wonen. Als ze de punten in het eerste jaar niet meteen halen en ze weg moeten, dan betekent het dat ze naar een andere stad of naar een andere instelling moeten."

“De dreiging van een bindende afwijzing kan leiden tot verhoogde druk en stress, wat het welzijn van studenten negatief beïnvloedt. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg draagt het BSA bij aan hoge prestatiedruk onder studenten. Bovendien kan het controlerende karakter van het BSA de intrinsieke motivatie van studenten negatief beïnvloeden, omdat studeren dan meer als een verplichting voelt in plaats van een persoonlijke keuze. Hierdoor kan de motivatie na het behalen van de norm volledig wegvallen.”