AI en de toekomst van Alzheimer-zorg

Kan AI helpen om Alzheimer eerder en eenvoudiger op te sporen? Onderzoekers van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool werken samen met zorgpartners aan een verkennend onderzoek. Ze kijken of AI in netvliesfoto’s vroege tekenen van Alzheimer kan herkennen. Dit kan de zorg toegankelijker maken en patiënten eerder helpen.

Alzheimer vormt een wereldwijd gezondheidsprobleem met ingrijpende gevolgen voor zowel de zorgsector als de economie. Het stellen van een diagnose is vaak ingewikkeld en vereist doorgaans kostbaar en ingrijpend onderzoek.

Kunstmatige Intelligentie (AI) biedt mogelijk een oplossing door Alzheimer eerder te herkennen. Daarom is het associate lectoraat Generatieve AI in de Zorg gestart met een verkennend onderzoek: ‘AI bij Alzheimer Diagnostiek’. “Hoe eerder alzheimer wordt vastgesteld, hoe sneller een effectief behandelplan kan worden opgesteld, wat de prognose voor patiënten kan verbeteren, aldus Margriet van Gestel, associate lector bij het lectoraat.”

AI bij Alzheimer Diagnostiek

“Met ons onderzoek richten we ons op het verkennen van de mogelijkheden van AI om alzheimer op te sporen en in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken,” vertelt Margriet. “AI kan details in netvliesfoto’s ontdekken waarvan we nu nog niet weten dat ze relevant zijn. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe biomarkers te identificeren. Daarmee kunnen we ook toewerken naar minder ingrijpende en betaalbare methoden voor het diagnosticeren van alzheimer.”

Samenwerking en ethiek centraal

Naast het associate lectoraat Generatieve AI in de Zorg van het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid is ook het associate lectoraat Ethiek en Nieuwe Technologieën betrokken. Samen onderzoeken ze de ethische en juridische vraagstukken rondom het gebruik van AI voor diagnostiek. “Het is cruciaal dat deze technologie niet alleen effectief, maar ook verantwoord wordt ingezet,” aldus Margriet. “Vertrouwen van patiënten en zorgverleners is essentieel.”

Expertises bundelen voor innovatie

Het lectoraat werkt in dit project samen met het Geheugencentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Biotactical BV. “Het Geheugencentrum brengt waardevolle kennis uit de klinische praktijk in, terwijl Biotactical gespecialiseerd is in AI-ondersteunde detectie van neurodegeneratie via retinafoto’s. Avans Hogeschool draagt bij met expertise in computer vision, het AI-deelgebied dat zich richt op beeldanalyse”, licht Margriet toe.

Onderzoek tot eind 2025

Het verkennende onderzoek ‘AI bij Alzheimer Diagnostiek’ is op 1 november 2024 van start gegaan en loopt tot 1 december 2025. Regieorgaan SIA subsidieert dit project.