Avans en Fontys bundelen krachten voor duurzame toekomst

Avans Hogeschool en Fontys Hogeschool hebben het voornemen om in 2026 samen de hbo-master Sustainability Transitions te lanceren. Deze nieuwe opleiding wordt ontwikkeld vanuit een landelijk samenwerkingsverband van hogescholen. Recent heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestemd met de bekostiging van de nieuwe master.

De master speelt in op de toenemende vraag naar professionals die duurzaamheidsvraagstukken kunnen aanpakken met een praktijkgerichte en sectoroverstijgende aanpak. Studenten worden opgeleid om complexe uitdagingen aan te gaan zoals de energietransitie en leren effectief in te spelen op thema’s zoals gezondheid, veiligheid, huisvesting, klimaat en welvaart.

Grenzen doorbreken

Onder voorbehoud van accreditatie wordt de master Sustainability Transitions door Avans en Fontys gezamenlijk aangeboden in een joint degree vanaf september 2026. "Met deze master doorbreken we grenzen," zegt Ronald Cloosterman, programmamanager Professional Masters bij Avans Hogeschool. "Niet alleen grenzen tussen traditionele sectoren en disciplines, maar ook die tussen onderwijs en onderzoek, tussen leren en werken, én die tussen hogescholen. Dat Avans en Fontys, 2 sterke spelers in de regio, de krachten bundelen om samen nóg meer impact te maken, vormt de opmaat voor een nieuwe manier van (samen)werken waar iedereen baat bij heeft.”

Professionals die duurzame verandering brengen

“De maatschappelijke relevantie van deze master is enorm en de vraag naar afgestudeerden groot”, vertelt Ronald Cloosterman. “Ieder mens en elke organisatie krijgt de komende decennia met duurzaamheidstransities te maken op alle mogelijke terreinen” aldus Cloosterman.

De master Sustainability Transitions (MST) gaat praktijkgerichte professionals opleiden die deze transities vormgeven, regisseren en begeleiden. Ze werken samen met alle relevante stakeholders zoals bedrijven, overheden, buurten, steden en onderzoekers aan duurzame oplossingen voor een betere leefomgeving.

Aanpakken van ‘wicked problems’

De opleiding biedt een unieke aanpak voor 'wicked problems': complexe maatschappelijke vraagstukken zonder eenduidige oplossing. Studenten ontwikkelen een brede visie waarin technische, economische, sociale en ecologische factoren samenkomen.

MST-professionals opereren als bruggenbouwers binnen duurzaamheidstransities, die zich afspelen in een snel veranderend speelveld vol onzekerheden. Met hun diepgaande expertise op het gebied van duurzaamheid en Sustainable Development Goals (SDG’s), zetten ze innovatieve technologieën en methodologieën in om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, altijd met een scherp oog voor ethiek.

Belang van samenwerking

Ralph van Disseldorp, directeur van het Fontys-instituut Economie en Communicatie, benadrukt het belang van de samenwerking. “Door het beste van Fontys en Avans te combineren, ontstaat een opleiding die aantrekkelijk is voor studenten uit de regio en ver daarbuiten. Samen werken we zo aan oplossingen voor de grote, complexe vraagstukken van vandaag.”

Veelzijdige carrièrekansen

Afgestudeerden van de master Sustainability Transitions kunnen aan de slag als bijvoorbeeld adviseur, projectleider, transitiemanager, beleidsadviseur, thematrekker, sustainability officer en consultant. Deze opleiding is geschikt voor iedereen met een hbo- of wo-bachelordiploma die zich wil inzetten voor een duurzame samenleving.

De master Sustainability Transitions start in September 2026, onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen én accreditatie.