MNEXT opent nieuw onderzoekslab in Breda: 'Regionale verbinding tussen kennisinstelling, overheid en bedrijfsleven'

Centre of Expertise MNEXT – een samenwerking tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences – heeft op 11 september een nieuw onderzoekslab in Breda geopend. Het lab is een belangrijke troef om de materialen- en energietransities te versnellen en de regio West-Brabant op de kaart te zetten als centrum voor innovatie op dit gebied. Burgemeester Paul Depla van Breda, een van de aanwezigen tijdens de opening: “Laboratoria vormen de kiem voor het vernieuwen van onze economie.”

Jacomine Ravensbergen en Paul Depla bij opening lab MNEXT

In het lab in de Korte Huifakkerstraat gaan onderzoekers en docenten onderzoek doen op het gebied van materialen- en energietransitie. Dat doen ze samen met studenten van Avans én van beroepsopleider Curio. Denk aan onderzoek naar slimme energiesystemen en nieuwe vormen van energieopslag en -transport. Het lab geeft MNEXT en Curio de mogelijkheid om het aantal onderzoeksactiviteiten uit te breiden. Dat bevordert tegelijkertijd de kruisbestuiving tussen verschillende projecten en de samenwerking met bedrijven, instellingen en overheden.

Vragen uit de praktijk

De studenten gaan onderzoek doen op basis van duurzaamheidsvraagstukken uit de praktijk. Dat zorgt ervoor dat organisaties duurzamer te werk kunnen gaan. Daarnaast biedt het lab de studenten de kans om hun onderzoeksvaardigheden en inhoudelijke competenties te ontwikkelen, waarmee ze worden voorbereid op hun professionele loopbaan in het veranderende werkveld.

“Hier vindt straks de regionale verbinding plaats tussen kennisinstelling, overheid en bedrijfsleven”, voorspelde Jacomine Ravensbergen van het College van Bestuur van Avans.

Praktijkgericht onderzoek onmisbaar

Écht impact hebben op grote maatschappelijke vraagstukken, dat is de ambitie van Avans. Praktijkgericht onderzoek is daarbij onmisbaar: dit is een vorm van onderzoek waarbij onderzoekers vragen uit de beroepspraktijk beantwoorden. De kennis die ze opdoen, gebruiken ze direct voor innovaties. Organisaties uit de regio kunnen daarom in het lab terecht om hun vragen en projecten in te brengen.

Dat versterkt het innovatievermogen van stad en regio. Vandaar dat het lab en de samenwerking aansluiten bij Regio Deal West-Brabants Welvaren. Dat is een nog bredere samenwerking tussen partners uit onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden om gezondheid, omgevingskwaliteit, vertrouwen in elkaar en bestaanszekerheid te verbeteren. “Avans speelt een onmisbare rol in het Regio Deal-netwerk West-Brabant, dat kennis, kunde en ontwikkeling uitwisselt en projecten uitvoert”, aldus wethouder Jeroen Bruijns van de gemeente Breda.

Bijzondere locatie

De locatie van het lab is een bijzondere: het zit onder 1 dak met Wuzzi Alert, producent van persoonsalarmen. Het bedrijf betrok een nieuw pand aan de Korte Huifakkerstraat op industrieterrein Steenakker, maar had de bijbehorende labruimte niet nodig. De eigenaren wilden het lab een duurzame bestemming geven, omdat ze ooit zelf konden starten dankzij een innovatiesubsidie van de Provincie Noord-Brabant. Ze wilden graag iets terugdoen.