Viva La Vaginoom op Lowlands: zelfonderzoek naar vaginale bacteriën

De maatschappij staat onder druk en oplossingen dienen zich niet vanzelf aan, vaak is meer inzicht nodig. Precies daarin zit de kracht van Avans Hogeschool als praktijkgerichte kennisinstelling. Een goed voorbeeld van praktijkgericht onderzoek is ‘Viva la Vaginoom’, dat plaatsvond tijdens het festival Lowlands. Dit onderzoek werd georganiseerd door ons Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid. Festivalgangers deden hierbij zelf onderzoek naar hun vaginale microbioom, de bacteriën in de vagina. Vooral de bacterie Lactobacillus crispatus zou de vaginale gezondheid kunnen verbeteren.

Viva la Vaginoom Lowlands burgerwetenschap

Festivalbezoekers namen bij zichzelf een vaginale swab af, die ze samen met onderzoekers van het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences – onderdeel van het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid – onderzochten. Zij keken of de bacterie Lactobacillus crispatus aanwezig was, onderzochten of deze bacterie de vaginale gezondheid verbetert en welke factoren er invloed op hebben of iemand deze bacterie bij zich draagt. Normaal duurt het onderzoek 6 tot 7 uur. In het fieldlab bij Lowlands lukte het onderzoekers via een snelle lab-methode om binnen 3 uur een beeld te realiseren.

Taboe rondom vagina doorbreken

Met het onderzoek hoopt het lectoraat het taboe rondom de vagina te doorbreken. Associate lector Eefje Schrauwen vindt dat dit hoognodig is: “Een gezonde vaginale flora is essentieel voor het voorkomen van infecties en het bevorderen van het algemeen welzijn. Met dit fieldlab op Lowlands hopen we het gesprek over de vagina aan te wakkeren en meer bewustwording te creëren.”

En dat is gelukt. Eefje: “Mensen doen graag mee in dit onderzoek om meerdere redenen. Of ze denken dat er misschien wel iets mis is met hun vagina, of ze vinden gewoon dat vrouwen meer onderzocht moeten worden, of ze vinden het gewoon grappig. Met vriendinnen een vagina-swab inleveren.” Ze lacht. “We hadden gehoopt op 100 swabjes in een het hele weekend, maar dat hadden we eigenlijk op dag 1 al. Lowlands, dat is natuurlijk een mini maatschappij. Om vrouwen hiervoor te vinden die graag eventjes wat willen bijdragen aan de wetenschap, dat is geen enkel probleem.”

Want het bijzondere van dit onderzoek is dat de onderzochten zichzelf onderzochten. Deze burger-wetenschap (ook wel citizen engaged science genoemd) verkleint het gat tussen mens en onderzoek. Bovendien worden de verzamelde data gebruikt voor het onderzoek naar de Lactobacillus crispatus.

Het onderzoek vond plaats bij Lowlands Science op 16, 17 en 18 augustus, een speciaal terrein op Lowlands waar de festivalgangers kennis konden maken met onderzoek en wetenschap op verschillende manieren.

Samenwerking

Viva la Vaginoom is mede mogelijk gemaakt door Lowlands en de Nationale Wetenschapsagenda. Voor het onderzoek sloeg het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans de handen ineen met het consortium ‘Van Vrouwen Voor Vrouwen’, geïnitieerd door Vrije Universiteit Amsterdam, en Molecular Biology Systems (NextGenPCR). Yoni, dat zich specialiseert in duurzame en gezonde vaginale producten en ook deel uitmaakt van het consortium, gaat onderzoeken of er producten zijn die de bacterie kunnen overdragen om de vagina gezonder te maken.