Van tuinafval tot plantenpot: Avansstudent Kirsten ontwikkelt duurzaam alternatief

Wat begon als een toevallige sollicitatie via Avans Connect, groeide uit tot een innovatief onderzoeksproject met impact. Kirsten Brouwer ontwikkelde tijdens haar afstudeerstage plantenpotten van schimmel en snoeiafval. De potten worden binnenkort getest langs de A58, in samenwerking met Rijkswaterstaat.

KirstenBrouwer nieuws Avans Hogeschool

“Ik had eigenlijk alle hoop een beetje opgegeven voor een afstudeerstage,” vertelt de student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. “Toen ik deze vacature bij Centre of Expertise MNEXT tegenkwam, dacht ik: ik probeer het gewoon. Tijdens de online kennismaking was het meteen raak.”

Van nul verwachtingen naar waardevol onderzoek

Kirsten begon haar stage zonder precies te weten wat haar te wachten stond. “Ik wist alleen: het gaat over schimmel en over mycelium. De rest heb ik echt op me af laten komen.” Wat volgde was een intensief leerproces waarin ze haar kennis over schimmels uitbreidde én haar manier van denken veranderde. “Ik had nog nooit echt onderzoek gedaan. Nu weet ik hoe je problemen onderzoekt én oplost. Dat vond ik heel bijzonder om te ervaren.”

Een groot deel van het werk bleek te draaien om hygiëne. “Werken met schimmels is eigenlijk vooral: schoonmaken. Alles moet steriel zijn. Ik had soms wel 30 samples tegelijk. Dan ben je echt uren bezig.” Toch vond ze het maken van de samples het leukste onderdeel. “Na een paar dagen zie je de schimmel groeien. Dan weet je: het gaat goed. Dat moment waarop je ziet wat je zelf hebt gemaakt, dat vond ik echt gaaf.”

Testen langs de A58

Het project werd uitgevoerd in een klein team van 3: Kirsten, haar begeleider van MNEXT en een onderzoeker die met een Life Cycle Assessment de totale milieu-impact in kaart bracht. “We waren echt een hecht team. Ik deed vooral het labwerk, mijn begeleider was er dagelijks bij en de derde collega keek meer naar de milieueffecten van het product.”

Een bijzonder onderdeel van het project is de samenwerking met Rijkswaterstaat voor het innovatieprogramma ‘Innova58’. In het kader van de renovatie van de A58 wordt langs de snelweg een testtuin aangelegd, waar duurzame en biobased producten worden getest. “Daar komen 10 van onze plantenpotten te staan”, vertelt Kirsten. “Met 3 verschillende soorten: 2 bomen en een struik. Zo kunnen ze in de praktijk zien hoe de potten zich gedragen.”

De potten zijn biologisch afbreekbaar en kunnen direct met plant en al de grond in. Dat maakt ze een duurzaam alternatief voor plastic potten, zonder afval achteraf.

Bewustwording

Kirsten ontwikkelde door dit project een nieuwe blik. “Ik ben me veel bewuster geworden van het milieu. Afval op straat valt me nu bijvoorbeeld meer op. Als je er in je werk mee bezig bent, ga je er vanzelf ook in je dagelijks leven meer over nadenken.”

Wat Kirsten betreft is het project met de plantenpotten nog maar het begin. “Mijn droom is dat ze echt gebruikt gaan worden. Hoveniersbedrijf JvEsch, waarmee we samenwerkten, wil de potten misschien zelf gaan produceren. Maar belangrijker nog: ik hoop dat de kennis zich verspreidt. Dat bedrijven gaan inzien dat je met tuinafval echt iets kunt maken.”

Schimmelmeisje

Kirstens enthousiasme voor haar project trok de aandacht, ook buiten haar stage. “Ik vertelde overal over mijn plantenpotten en wat ik had ontdekt.” Op een dag nam ze materiaal mee van de ene locatie naar de andere, met een tussenstop op haar werk bij de klantenservice van Pathé.

“Ik had een zak bij me met schimmelmateriaal en mijn collega’s waren benieuwd naar de inhoud. Ik antwoordde dat ik schimmel bij me had, waarop ze terugdeinsden. Maar toen legde ik uit dat het net als een champignon is, gewoon een paddenstoel. Sindsdien noemen ze me het schimmelmeisje. En eerlijk? Ik ben er eigenlijk best trots op.”

Een boodschap voor medestudenten

Tot slot heeft Kirsten nog een tip voor andere Avansstudenten: “Probeer vooral een stage te doen bij een Centre of Expertise. Er is veel behoefte aan stagiairs en stagiaires. En ook al sluit het onderwerp misschien niet direct aan bij je opleiding, je leert er ontzettend veel van. Ik had dit voor geen goud willen missen.”

Wil je meer informatie over het project of heb je interesse in een soortgelijke stage? Neem dan contact op met projectleider Fran Ortega Exposito via [email protected].