Internationale Week van het Herstelrecht 19 – 25 november 2023

Elk jaar in de 3e week van november is het Restorative Justice Week (#RJWeek). Deze week staat in het teken staat van herstelrecht. Individuele pioniers en gevestigde organisaties van over heel de wereld die werkzaam zijn op het gebied van herstelrecht organiseren een reeks evenementen om het bewustzijn over het herstelgericht werken te vergroten. Elk jaar stelt de Europese partnerorganisatie van het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken, The European Forum for Restorative Justice, een specifiek thema voor. Dit jaar is het thema ‘Herstel van dialoog, solidariteit en rechtvaardigheid in de huidige samenlevingen’.

Het thema benadrukt de relevantie van herstelrecht als het gaat om het aangaan van de grote hedendaagse uitdagingen. Het is een veelzijdig instrument dat bijdraagt aan het verlichten of oplossen van moeilijke conflicten. Herstelgericht werken biedt manieren om diepgewortelde zaken te benaderen, nieuwe aanwijzingen om dialoog aan te gaan, verbindingen te leggen, solidariteit op te bouwen en gerechtigheid te herstellen. Het voedt onze zoektocht naar betere manieren om samen te leven, van mens tot mens. 

Lees meer over de Restorative Justice Week.  

Congres K I N D, Ouder en Detentie en Samen aan zet!

Het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht zet dit jaar met het Congres K I N D, Ouder en Detentie en Samen aan zet! het herstel van de relatie tussen kind en gedetineerde ouder centraal. Op een willekeurige dag in Nederland zijn er 25.000 kinderen waarvan de vader of moeder gedetineerd is. Op Europees niveau gaat het om bijna 2,1 miljoen kinderen. Deze kinderen worden vaak niet gezien of begrepen. Hun kinderrechten zijn onbeschermd. Dit jaar viert het lectoraat samen met medeoprichter Exodus Nederland 5 jaar Expertisecentrum K I N D, Ouder en Detentie. 

Het congres vindt plaats op 23 november van 9:00 tot 17:00 uur. Lees meer over het congres en bekijk het volledige programma.