Recyclebaar textiel van Avans bij Dutch Design Week 2022

Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht neemt deel aan de Dutch Design Week. Deze wordt gehouden van 22-30 oktober in Eindhoven.

Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een maatschappelijke uitdaging door een verantwoord, recyclebaar textiel te ontwikkelen.

In dit project is gewerkt aan een urgent maatschappelijk probleem, het verbeteren van tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen. Dit gebeurde in een samenwerkingsverband waar onderwijs, onderzoek, bedrijven en de creatieve sector elkaar versterkten. Er werden een aantal onderzoeksdoelen geformuleerd. Een ervan was dat er een textiel moest komen dat onder eenvoudige ‘vaatwas’ omstandigheden hergebruikt kon worden. Verder was het belangrijk dat het doek een recyclebare, waterdichte coating kreeg en er flexibele zonnepanelen bevestigd konden worden.

Het eindresultaat is een circulair en recyclebaar nieuw textiel dat niet alleen voor tenten in vluchtelingenkampen gebruikt kan worden, maar ook geschikt is voor de festivalbranche of de industrie.

Kom het project bekijken tijdens DDW