Filminstallatie An Invitation to DANCE in première

De filminstallatie An Invitation to DANCE van onderzoeker Noud Heerkens gaat 18 maart in première tijdens het internationale festival Cinedans in filmmuseum EYE in Amsterdam.

An invitation to DANCE  © Katarina Jazbek

An Invitation to DANCE is een onderzoek naar de filmische beleving van dans. Het eindwerk is een filminstallatie, een dansarena, waar bezoekers zich kunnen laten meevoeren in de wereld van de dansers. In de dansfilminstallatie is er geen omgeving, geen notie van tijd. Er zijn 5 lichamen, vijf individuen. Ze kunnen niet stoppen met dansen. Die overgave maakt ze menselijk. Samen vormen ze een autonome wereld waar eigen regels gelden.

Onderzoek

Noud Heerkens is filmmaker en onderzoeker bij het Expertisecentrum voor Kunst, Design en Technologie. Hij startte zijn onderzoek en de ontwikkeling van An Invitation to DANCE in 2015 in nauwe samenwerking met V2_ Lab voor de Instabiele Media uit Rotterdam. 

Filmexperimenten

In 2017 kreeg het project een nieuwe impuls wanneer choreograaf Loïc Perela, director of photography Richard van Oosterhout en softwaredesigner Rob Duyser bij het project worden betrokken. De choreografie, cinematografie en de software krijgen vorm door de verschillende filmexperimenten en proefopstellingen met publiek. Dans, film en technologie schuiven zich artistiek ineen en versterken elkaar in betekenis.

Cinedans

Verschillende proefopstellingen volgden bij First Floor bij AKV|St.Joost en afgelopen oktober tijdens het  Studium Generale ‘Into the Wild’ van het Expertisecentrum voor Kunst, Design en Technologie . De filminstallatie An Invitation to DANCE gaat 18 maart in première tijdens de 15e internationale editie van Cinedans in filmmuseum EYE.

An Invitation to DANCE is vervolgens ook te zien zijn als 15 minuten-durende dansfilm in het Cinedans filmprogramma Shorts 4. Omdat de filminstallatie een ruimtelijke vertelling is, onderscheidt de dansfilm zich door zijn dramatische en choreografische verhaallijn.